Comisia Europeana, Banca Europeana de Investitii, BERD, Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, cu acordul statelor membre, au convenit asupra Cadrului de Investitii pentru Balcanii de vest, prin care va fi disponibila o facilitate comuna de grant si o facilitate comuna de imprumut pentru a finanta proiecte prioritare in tarile din zona, arat un comunicat al BEI. Memorandumul propriu-zis va fi semnat in urmatoarele saptamani.

Sectoarelor de infrastructura, inclusiv infastructura sociala pe care s-a concentrat initial acest demers li se vor adauga sprijinul pentru IMM-uri, eficienta energetica si alte sectoare vizate de investitii.

Comisia Europeana a alocat, pana acum, 110 milioane euro pentru a sustine finantarea proiectelor de infrastructura municipala si proiectele de asistenta tehnica, mai arata comunicatul BEI.  
Statele membre UE si alti donatori sunt invitati sa isi aduca contributia, cu granturi, prin intermediul unui Fond comun al Balcanilor de Vest, gestionat de catre BEI si BERD.

Facilitatea comuna de grant va contribui la finantarea si pregatirea implementarii proiectelor prioritare in tarile vizate: Albania, Bosnia Hertegovina, Croatia, Macedonia, Kosovo, Muntenegru si Serbia. O buna pregatire si un cadru puternic de implementare sunt esentiale pentru a proiectele sa obtina imprumuturi financiare si sa contribuie la cresterea economica in Balcanii de vest, in perspectiva procesului de aderare.

Cadrul de investitii va avea un singur punct de acces pentru transmiterea proiectelor de catre tarile beneficiare si de monitorizare a contributorilor si finantatorilor. Selectia proiectelor va asigura corelarea cu necesitatile tarii respective si va sustine prioritatile aderarii la UE.

O facilitate de imprumut se va desfasura in completarea facilitatii de grant. BEI si BERD s-au angajat sa puna la dispozitia statelor vizate imprumuturin in valoare de 1 miliard de euro. In acelasi timp, Banca centrala Europeana este de asteptat sa creasca imprumuturile in regiune, pentru proiecte sociale, se arata in documentul citat.