Întâlnire eleno-franceză: Dendias a avertizat Franța și UE cu privire la „rolul Turciei”

Cu această ocazie, Grecia a semnat un contract de achiziționare a 16 rachete antinavă Exocet de producție franceză, scrie In.gr (Grecia).
Ministrul grec al apărării, Nikos Dendias, l-a primit la Atena pe omologul său francez, Sébastien Lecornu. În cadrul întâlnirii a fost semnat un acord pentru achiziționarea de către Grecia a 16 rachete antinavă Exocet cu dublu rol, putând fi plasate atât pe unități de suprafață ale flotei, cât și în șiruri pe insule și urmând a face parte din scutul antirachetă pe mai multe niveluri, anunțat de Dendias sub numele de „Scutul lui Ahile”.
Printre alte domenii de colaborare abordate la întâlnire, potrivit unor informații, s-au numărat rolul șantierului naval grecesc Skaramangas în dezvoltarea de sinergii și susținerea unor proiecte de construcție nave, înființarea unui birou al companiei franceze Naval Group în Grecia, precum și posibila cooperare dintre Grecia și Franța în ceea ce privește sistemele antiaeriene MAMBA, aflate în stadiul de cercetare și dezvoltare, mai ales în contextul scutului antirachetă anunțat de Dendias.
Ministrul grec – referiri la acțiunile provocatoare ale Turciei
În declarațiile comune ale celor doi miniștri ai apărării, Nikos Dendias a făcut referire indirectă la Turcia și la îngrijorările Greciei legate de posibila participare a Ankarei la programele Rearm Europe și Safe. Totodată, în perspectiva vânzării de rachete Meteor către Turcia, ministrul grec al apărării a reamintit Parisului acordul bilateral de parteneriat strategic semnat cu Grecia. Descriindu-l drept un punct culminant în relațiile greco-franceze, Dendias a amintit că articolul 2 din acord „garantează suveranitatea, integritatea teritorială a ambelor țări, precum și interesele noastre comune. Grecia este sigură că Franța va ține cont în deciziile sale de securitatea Greciei și de nevoia Greciei de a menține un avantaj tehnologic comparativ de descurajare împotriva forțelor revizionismului”, a spus Dendias. El a mai subliniat, tot cu referire la Turcia, că „Grecia nu amenință, ci este amenințată”. „Având în vedere importanța strategică a acordului din 2021, cred că ar trebui să înceapă discuțiile bilaterale privind reînnoirea acestuia”, a mai spus ministrul grec.
Dendias a subliniat că legăturile strânse de cooperare dintre Atena și Paris se reflectă și în achiziția de către Grecia a trei fregate Belh@rra, „dar și discuțiile privind achiziția celei de-a patra, achiziția de avioane Rafale, care cu armamentul din dotare sunt un element cheie pentru descurajarea și apărarea în Marea Egee și în Mediterana de Est”.
Programele ReArm și Safe și Turcia
În ceea ce privește Rearm Europe, ministrul grec al apărării a subliniat că programul este o bază importantă care, însă, „necesită multe discuții suplimentare”. Referindu-se la posibilitatea de a permite Turciei să participe la aceste proiecte europene, Dendias a subliniat că „interesele de securitate ale tuturor statelor membre UE trebuie respectate pe deplin. Trebuie să existe criterii clare de eligibilitate. Credem atât în criterii calitative, cât și cantitative. Adică, pe de o parte, din punct de vedere calitativ, cooperarea ar trebui să includă parteneri care împărtășesc principiile și valorile UE, iar din punct de vedere cantitativ, aceștia ar trebui să îndeplinească un nivel minim de conformitate cu politica externă și de securitate comună. Nu pot să înțeleg cum pot participa la Safe țări care se abat total de la Politica externă și de securitate comună, adică cu un indice de conformitate de 1, 2, 5, 7%”, a mai spus Dendias.
Lecornu: Relația dintre Grecia și Franța nu se limitează doar la vânzarea de arme
Ministrul francez, la rândul său, a vorbit despre îngrijorările care există într-o lume complexă, după cum a spus el, și și-a exprimat nemulțumirea pentru faptul că unii observatori din mass-media reduc nivelul relației greco-franceze doar la nivelul vânzărilor de armament. „Armamentul este în slujba diplomației și a politicii noastre”, a spus Lecornu. După cum a spus el, pe ordinea de zi s-au aflat chestiuni legate de suveranitatea Greciei, dar și chestiuni regionale precum Libanul, Balcanii, Ucraina sau problema apărării maritime.
Sursa: Rador Radio România
Comentarii