Comitetul de Monitorizare al Programului Interreg NEXT România-Ucraina a aprobat marți Ghidul solicitantului pentru proiectele de investiții transfrontaliere.

Apelul de proiecte, în valoare de 12,6 milioane de euro (fonduri nerambursabile), va fi lansat în zilele următoare, cei interesați având la dispoziție 4 luni pentru a depune cererile de finanțare.

În cadrul reuniunii, reprezentanții României și ai Ucrainei au aprobat criteriile de acordare a finanțării pentru proiectele care au o componentă de investiții în valoare de minimum 500.000 euro (proiecte standard), precum și modul în care se vor derula selecția, evaluarea și contractarea proiectelor.

În cadrul acestui apel de proiecte vor putea fi depuse solicitări care vizează reabilitarea, modernizarea și dotarea infrastructurii de educație și sănătate din județele de graniță din România, respectiv Satu Mare, Maramureș, Suceava, Botoșani și Tulcea, și din oblasturile Zakarpattia, Ivano-Frankivsk, Cernăuți și Odesa din Ucraina.

Pe parcursul aceluiași eveniment, Autoritatea de Management a prezentat reprezentanților celor două țări cerințele pentru finanțarea proiectelor cu valoare mică, pentru a care a fost publicat pentru consultare Ghidul solicitantului. Termenul pentru transmiterea observațiilor și sugestiilor celor interesați, cu privire la conținutul documentului, este 31 august 2023.