Vicepreședintele SUA, Kamala Harris, și șefa executivului neo-zeelandez, Jacinda Ardern, au avut luni, de Ziua Internațională a Femeii, intervenții video în plenul Parlamentului European.

UPDATE

Înainte de deschiderea sesiunii plenare de luni, Parlamentul European a marcat Ziua Internațională a Femeii 2021, subliniind importanța emancipării femeilor și leadershipul asumat de către acestea în timpul pandemiei de COVID-19.

În discursul său de deschidere, președintele PE, David Sassoli, a declarat: „Pandemia riscă să șteargă decenii de realizări obținute de femeile europene în lupta lor pentru dreptul la muncă, la partajarea activităților de îngrijire, la autonomie, la respect și la dreptul de a face propriile alegeri”.

În ceea ce privește diferența de remunerare între femei și bărbați, acesta a adăugat: „Femeile din Europa câștigă în medie cu 14,1% mai puțin decât bărbații. Această situație nu este acceptabilă. Propunerea Comisiei privind măsuri obligatorii de asigurare a transparenței salariale va fi esențială pentru activitatea noastră”.

Președintele Sassoli a încheiat solicitând tuturor statelor membre să ratifice Convenția de la Istanbul și Uniunii Europene să transforme violența împotriva femeilor în infracțiune la nivel european.Într-un mesaj video preînregistrat, premierul Noii Zeelande, Jacinda Ardern, a subliniat că pandemia de COVID-19 a exacerbat inegalitățile structurale dintre femei și bărbați.

„Numai prin includerea deplină — și semnificativă — a femeilor în funcții de conducere la toate nivelurile putem garanta că soluțiile propuse răspund nevoilor tuturor”, a declarat aceasta. „În perspectiva anului ce urmează, știm cu toții că va fi greu. Noi, în calitate de lideri, vom fi testați, dar trebuie să rezistăm promisiunilor false în fața acestor teste generate de protecționism și naționalism, în redresarea noastră după pandemia de COVID-19. De asemenea, trebuie să depunem mai multe eforturi pentru a sprijini întreprinderile conduse de femei să participe la redresare, astfel încât acestea să poată profita de avantajele comerțului”.

În mesajul său video preînregistrat, prima vicepreședintă a Statelor Unite, Kamala Harris, s-a concentrat asupra numeroaselor provocări cu care se confruntă femeile în timpul crizei. „Trebuie să garantăm siguranța femeilor acasă și în fiecare comunitate. Trebuie să le tratăm cu demnitate la locul de muncă și să creăm structurile necesare pentru ca acestea să poată în același timp să își îngrijească familiile și să exceleze în carieră. În cele din urmă, trebuie să le oferim femeilor o voce egală în procesul decizional, deoarece acest lucru este esențial pentru democrațiile libere și echitabile. Acest lucru nu este doar un act de bunăvoință, ci și o dovadă de forță. Construind o lume în beneficiul femeilor, națiunile noastre vor fi cu toate mai sigure, mai puternice și mai prospere”.

Kamala Harris a făcut, de asemenea, mențiuni cu privire la viitorul relațiilor UE-SUA: „Președintele Biden și cu mine așteptăm cu interes colaborarea cu membrii acestui parlament pentru a consolida alianța transatlantică.”

Având în vedere numeroasele crize cu care se confruntă lumea, aceasta a adăugat: „Este esențial să lucrăm împreună pentru a promova acele principii care consolidează democrațiile: responsabilitate și transparență, statul de drept și drepturile omului. Să nu pierdem oportunitățile aflate în fața noastră pentru a realiza acest lucru”.

Celebrarea s-a încheiat cu discursul președintei Comisiei, Ursula von der Leyen, în hemiciclu.

„Prea multe femei din Europa nu au posibilitatea fundamentală de a munci și de a-și câștiga un trai. În prezent, rata de ocupare a femeilor este de 67%, în timp ce rata de ocupare a bărbaților este de 78%. Acest lucru pur și simplu nu este acceptabil. Săptămâna trecută, am stabilit un nou obiectiv pentru Europa: trebuie să reducem la jumătate disparitatea de gen în ceea ce privește ocuparea forței de muncă și, până la sfârșitul acestui deceniu, 78% dintre toți europenii trebuie să aibă un loc de muncă. Nu va fi ușor, dar vom face tot ce ne stă în putință pentru a atinge acest obiectiv”, a declarat von der Leyen.

„Comisia a solicitat ca toate statele membre să plaseze femeile în centrul planurilor lor de redresare post-COVID-19. Vom avea redresare reală numai dacă aceste planuri se adresează tuturor”, a conchis aceasta.

+++

"Sunt onorat să anunț că vicepreședintele SUA, Kamala Harris, și premierul Noii Zeelande, Jacinda Ardern, se vor adresa sesiunii noastre plenare prin intermediul unor înregistrări video", a anunțat pe Twitter președintele Parlamentului European, David Sassoli.

În mesajul său video preînregistrat privind rolul de lider al femeilor în contextul pandemiei de COVID-19, Jacinda Ardern își va împărtăși experiența legată de combaterea pandemiei în calitate de lider politic.

De asemenea, ea va sublinia faptul că că femeile s-au aflat în prima linie în această luptă și că trebuie incluse în conducerea și în procesul decizional de la toate nivelurile pentru a se asigura că soluțiile propuse răspund nevoilor tuturor.

Și președintele David Sassoli va ține un discurs cu această ocazie înainte de deschiderea oficială a sesiunii plenare de săptămâna aceasta.


Totodată, luni, la ora locală 11:00 (12:00, ora României), președinta Comisiei pentru drepturile femeii, Evelyn Regner (S&D, Austria), va fi prezentă pe Facebook pentru a răspunde la întrebările cetățenilor cu privire la situația actuală a egalității de gen în UE și la modul în care pandemia a exacerbat numeroasele dificultăți cu care se confruntă femeile.

La ora locală 12:00 (13:00, ora României), aceasta va avea o discuție live cu activista poloneză Anja Rubik.