Italia a preluat la inceputul acestei luni Presedintia Consiliului Uniunii Europene in contextul delicat al schimbarilor institutionale decisive pentru urmatorii 5 ani. Ambasadorul Italiei a vorbit, intr-un interviu acordat EurActiv.ro, despre principalele provocari ale Presedintiei italiene, pe perioada de 6 luni, despre viziunea asupra extinderii UE si negocierile pentru alocarea portofoliilor in cadrul viitoarei Comisii Europene. Acesta a spus ca, personal, crede ca Dacian Ciolos este un candidat puternic si pastrarea de catre Romania a portofoliului agriculturii este o solutie buna.

URMARESTE INTERVIUL VIDEO - in limba engleza:

 

TRANSCRIEREA INTERVIULUI - in limba romana:

EurActiv.ro: Domnule Ambasador, care este cea mai mare provocare a presedintiei italiene a Consiliului UE? 
Diego Brasioli: Presedintia italiana are loc intr-o perioada foarte sensibila pentru Uniunea Europeana. Tocmai au avut loc alegeri pentru Parlamentul European, suntem in procesul de formare a noii Comisii Europene, asa ca urmatoarele luni vor fi foarte importante din punct de vedere institutional deoarece vor redesena Uniunea. 
 
Dincolo de aspectul institutional, care este extrem de important, alegerile europarlamentare au aratat ca exista un dezacord, un sentiment de disconfort, in crestere, la nivelul opiniei publice din Statele Membre, fata de institutiile europene. Asadar, o alta provocare majora este reasezarea institutiilor in acord cu dorinta majoritatii cetatenilor. Suntem multumiti ca in Italia, de exemplu, partidul care conduce coalitia de guvernare a avut un succes important la alegeri, ceea ce arata ca exista un puternic curent pro-european. Dar, totusi, au fost alesi membri ai Parlamentului European si din randul miscarilor anti-europene. In alte tari, acest fenomen a fost mult mai puternic. Romania este interesanta din acest punct de vedere, este probabil singura tara din Europa unde nu exista niciun membru al Parlamentului European sau al celui national care sa fie, in mod declarat, anti-sistem. Asadar, a fi Ambasador in 
Romania in acest moment este chiar instructiv, pentru ca poti observa aceasta exceptie pozitiva. 
 
Dar cea mai mare provocare este economia. Europa este inca in criza financiara, iar cea mai mare problema este somajul. Avem peste 26 milioane de persoane, in special tineri, fara un loc de munca si avem nevoie sa gasim cai pentru a stimula cresterea si pentru a facilita accesul pe piata muncii.
 
EurActiv.ro: Aveti vreo explicatie pentru slaba reprezentare a curentului eurosceptic in Romania, si chiar in Italia?
Diego Brasioli: Romania este inca o tara unde opinia publica are o abordare pozitiva fata de Uniunea Europeana. Inca se afla in procesul de a descoperi avantajele potentiale ale apartenentei la UE, pe cand tarile care au fost membre fondatoare ale Uniunii, care au o experienta de mai lunga durata, au capatat acest scepticism. De aceea, probabil, ar 
trebui sa invatam din entuziasmul unor tari precum Romania pentru a reactiva putin sentimentul pozitiv si in tarile noastre. 
 
EurActiv.ro: Ce evenimente sunt planificate pe durata presedintiei italiene in Romania?
Diego Brasioli: Ambasada, impreuna cu Institutul Cultural si cu alti actori, precum Camera de Comert Italiana pentru Romania, Confindustria Romania, lucreaza la o serie de evenimente pe durata Presedintiei. Pe langa evenimentele institutionale, intalniri cu diversi ministri si ambasadori ai celor 28 de tari, vom avea o serie de initiative deschise publicului, pentru a stimula interesul cetatenilor. Unele dintre acestea au avut loc deja, in data de 2 iulie am inaugurat Presedintia, printr-un concert frumos la Ateneu, cu un dirijor italian, maestrul Gian Luigi Zampieri, si cu un program de muzica italiana. Cu aceasta ocazia am acordat o medalie de merit din partea Presedintelui Republicii Italiene violonistului Alexandru Tomescu. Dorim sa implicam cat mai mult artistii romani, actorii romani, in evenimentele noastre. Nu dorim sa fie pur si simplu activitati italiene, ca atare. Tot in acest domeniu, pe 1 octombrie, care este si Ziua Internationala a Muzicii, vom avea un alt concert deosebit, sustinut de unul din cei mai valorosi violonisti din lume, maestrul Uto Ughi, din Italia. Vor mai fi si alte concerte, in toamna, spre exemplu de muzica baroca, sustinut de interpreti la trompeta si la orga, atat in Bucuresti cat si in alte orase. De asemenea, pe 14 octombrie va sustine un concert Paolo Fresu, muzician italian de jazz, cunoscut la nivel international. Vom avea, de asemenea, si un program de dans contemporan, cu un grup numit Mediterranea. 
 
In acelasi timp, planificam o serie de evenimente in domeniul economic. Vrem sa organizam seminarii, conferinte. Unul deja a avut loc: pe 8 iulie am organizat impreuna cu Confindustria Romania - un seminar pe tema utilizarii fondurilor europene. Am dorit sa valorificam aceasta oportunitate pentru a prezenta bunele practici din Romania. Ministrul Eugen Teodorovici a deschis seminarul si cred ca a fost un moment foarte util pentru schimb de opinii intre diplomati, autoritati si mediul privat. Vom organiza, de asemenea, la finalul lui octombrie, impreuna cu Camera de Comert Italiana pentru Romania un seminar in domeniul agriculturii, domeniu cu mare potential in Romania, care este una din cele mai avansate tari din UE in privinta acestul potential. Multi investitori italieni sunt interesati de acest sector. Asadar, dorim sa analizam posibilitati pentru viitor de a obtine cat mai multe rezultate in acest sector.
 
EurActiv.ro: Legat de prioritatile presedintiei italiene, prezentate pe scurt pe site-ul oficial, din care citam: "Crestere economica si ocuparea fortei de munca, un spatiu al libertatii si securitatii, exercitarea deplina a drepturilor cetatenilor si un rol mai puternic al Europei in lume"; intrebarea noastra este: Va fi posibil pentru Italia sia lte tari sa sa implementeze reforme structurale pentru a obtine crestere si ocuparea fortei de munca, fara a depasi constrangerile impuse de Pactul de Stabilitate si Crestere? 
Diego Brasioli: Lucram la acest aspect. Este un program ambitios de a imbunatati conditiile, in special pentru tineri. Probabil nu va fi timp suficient in acest semestru pentru a implementa reforme structurale consistente. Dar, ceea ce avem nevoie, este sa introducem anumite forme de flexibilitate, in special cand ne adresam segmentului tinerilor. Este foarte important pentru ca trebuie sa existe o anumita flexibilitate in reguli, care sa se aplice investitiilor publice. Mentionez ca in sistemul de conducere al Consiliului Uniunii Europene este important, dincolo de Presedintia unei tari pe termen de 6 luni, acel Trio - de 18 luni, adica trei Presedintii consecutive. Este important pentru ca prioritatile pot fi urmarite in continuare, in urmatoarele luni. Asadar, Italia lucreaza deja cu urmatoarele tari care vor prelua Presedintia, Letonia si Luxemburg, pentru a obtine rezultate in domeniul mentionat. 
 
Un alt aspect major care trebuie reconfirmat este acela ca Europa este un spatiu al libertatii si al aplicarii drepturilor civile pentru toti cetatenii. Italia este in linia intai pentru a sustine aceste principii. Trebuie sa mentionez un aspect: Europa este un spatiu al liberitatii, unde putem circula liber, dar exista o problema mare, care va deveni si mai mare in viitor, presiunea imigrantilor, la granitele externe. Italia este afectata, in zona Mediteranei, dar este afectata si zona de est a Europei, iar Romania are cea mai lunga granita cu state ne-membre ale UE. Este o situatie care trebuie abordata. De aceea, trebuie sa ne asiguram ca putem controla fluxul de imigranti, de aceea Italia este in favoarea crearii unei coordonari a "garzilor de coasta", adica acea politie de frontiera. Apoi, odata ce imigrantii ajung in Europa, drepturile lor trebuie protejate. 
 
Alta problema importanta este asigurarea drepturilor minoritatilor, care constituie bogatia Europei. Ne aflam in proces de consultari cu urmatoarele Presedintii legat de aceste aspecte. 
 
EurActiv.ro: Tot din programul Presedintiei reiese ca "negocierile in vederea aderarii la UE, cu tarile din Balcanii de Vest, vor fi incurajate si vom lucra pentru a da un nou impuls negocierilor cu Turcia". Pe de alta parte, noul Presedinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a inclus in programul sau mentiunea ca "nu va avea loc o noua extindere a UE in urmatorii 5 ani". Cum comentati? 
Diego Brasioli: In mod traditional, Italia este in favoarea extinderii. Extinderea este un obiectiv strategic, pentru a face continentul mai stabil si mai puternic, dar fiind strategic inseamna planificare, este un intreg proces. asadar, este dificil sa anunti un cadru de timp pentru aderare, tarile trebuie sa indeplineasca criteriile si poate avea loc o integrare mai puternica a acestor tari fara o aderare formala. Spre exemplu, semnarea Acordurilor pentru Moldova, Georgia si Ucraina, este foarte important pentru ca deja aceste piete au acces la Uniunea Europeana, cetatenii pot circula cu mai putine restrictii, asadar acestea merg in paralel cu extinderea propriu-zisa, dar este un proces care duce la un rezultat pozitiv in vederea scopului final. Italia va continua, la fel ca in trecut, sa sustina extinderea, atunci cand momentul este potrivit. 
 
EurActiv.ro: Cel mai de actualitate subiect, in aceasta perioada, il reprezinta negocierile pentru portofoliile care vor fi alocate Statelor Membre in viitoarea Comisie Europeana. Puteti sa ne spuneti ce portofolii ar fi interesante pentru Italia si, dat fiind ca Romania si-a exprimat interesul pentru mentinerea Agriculturii si a actualului Comisar Dacian Ciolos, ce opinie aveti legat de acest aspect? 
Diego Brasioli: In mod clar, dat fiind ca in Italia coalitia de guvernare a obtinut un mare succes cu peste 40% la alegerile europarlamentare si pentru ca Italia este una din tarile cele mai puternice si stat fondator al UE, va dori un portofoliu important. Negocierile inca sunt in desfasurare, subiectul este foarte delicat, nu sunt in pozitia de a comenta, insa in mod evident aspiram la un portofoliu important.
In ceea ce priveste candidatul Romaniei, in contextul negocierilor, care par sa fie foarte complicate, comisarul roman este cunoscut drept foarte competent, a fost apreciat in decursul anilor de toata lumea. Este un candidat  puternic, pentru pastrarea acestui portofoliu, iar pe de alta parte agricultura, asa cum spuneam mai devreme, este un sector important pentru Romania. Personal, cred ca ar fi o solutie buna. 

Ioana Morovan