Parlamentul European va discuta marți răspândirea coronavirusului (COVID-19) alături de președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen și de Președinția croată a Consiliului.

În condițiile în care COVID-19 se propagă rapid în multe state membre ale Uniunii Europene, Parlamentul European va evalua marți situația și eforturile de coordonare la nivel european și național pentru a stopa răspândirea virusului și a atenua efectele acestuia. 

Joi este programat votul pentru această rezoluție referitoare la coronavirus.

Aceste eforturi includ noua echipă de intervenție, lansată de președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, care va colabora cu statele membre pentru a face schimb de informații, ”pentru a evalua nevoile și pentru a asigura un răspuns coerent la nivelul UE”, potrivit unui comunicat al Parlamentului European.

Tot din cauza coronavirusului, plenara de săptămâna aceasta se desfășoară la Bruxelles și nu la Strasbourg. 

Oficiali europeni au declarat pentru Reuters că Parlamentul European ia în calcul anularea sesiunii plenare care ar urma să înceapă luni. O decizie cu privire la anularea sesiunii ar urma să fie luată în ședința care va începe la ora locală 14:30 (15:30, ora României).

Pe 2 martie, Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor a publicat o evaluare rapidă a riscurilor privind noul coronavirus în Europa, afirmând că riscul transmiterii pe scară largă a COVID-19 în UE în următoarele săptămâni este moderat spre ridicat, cu un număr mai mare de țări care se așteaptă să raporteze mai multe cazuri și clustere.

O creștere semnificativă a numărului de cazuri de COVID-19 în următoarele săptămâni ar afecta profund sănătatea publică și sistemele de sănătate și ar avea un impact semnificativ asupra vieții economice și sociale.