„Intrarea simultană a Croației în spațiul Schengen și în zona euro este o realizare unică”, a declarat miercuri prim-ministrul Andrej Plenković, adresându-se diplomaților, informează The Dubrovnik Times.

Premierul a găzduit, la Banski Dvori, o recepție pentru ambasadorii croați, consulii generali, atașații militari și ambasadorii străini în Croația, înaintea conferinței diplomatice de joi.„Intrarea în spațiul Schengen și în zona euro în aceeași zi este o realizare unică pe care nicio țară dinaintea noastră nu a reușit-o. Vă mulțumesc fiecăruia în parte pentru rolul jucat în atingerea acestor obiective strategice, care au remodelat poziția Croației în Uniunea Europeană și au prezentat Croația ca pe un stat model, cu potențial, națiunile care aspiră să urmeze o cale similară”, a remarcat Plenković.

Acesta a mai menționat că atingerea acestor obiective „a întărit poziția de politică externă a Croației din punct de vedere al securității și economiei”.

El a subliniat apartenența la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) drept obiectiv strategic rămas, un obiectiv urmărit și de Bulgaria, România, Argentina, Brazilia și Peru.

„Devenind membri (ai celor două zone), suntem acum în cea mai promițătoare poziție pentru a fi primii care realizează acest obiectiv”, a conchis Plenković.

sursa: RADOR