Bruxelles-ul european continua sa atraga entitatile romanesti. Recent, singura confederatie patronala reprezentativa la nivel national pentru IMM-uri si-a deschis o reprezentanta permanenta la Bruxelles.

Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) este o confederatie patronala reprezentativa la nivel national pentru IMM-uri, non-guvernamentala, apolitica si non profit. La nivel european  CNIPMMR este membru in Uniunea Europeana a Artizanatului si a IMM-urilor (UEAPME) si participa la dialogul social european (avand un reprezentant in cadrul Comitetului Economic si Social European).

Integrarea in structurile europene, precum si inevitabila trecere la ceea ce numim  economia bazata pe cunostinte constituie provocari majore, care genereaza pentru IMM– uri oportunitati si amenintari deopotriva. In fata acestor noi provocari responsabilitatea nu mai poate fi a unui singur tip de institutii sau structuri, singurele instrumente viabile constituindu-le dialogul si actiunile reunite ale intreprinzatorilor, asociatiilor de IMM–uri, organizatiilor oamenilor de afaceri, guvernului si organizatiilor internationale. Partenerii sociali trebuie sa joace un rol important in realizarea echilibrului si implicit in gestionarea schimbarilor.

De cateva luni CNIPMMR si-a deschis o Reprezentanta Permanenta la Bruxelles, cu scopul declarat de “a dezvolta si creste competitivitatea sectorului de intreprinderi mici si mijlocii, prin crearea unui mediu favorizant pentru infiintarea, functionarea si amplificarea performantelor agentilor economici in contextul intensificarii internationalizarii activitatilor, prin integrarea Romaniei in Uniunea Europeana”.

Relatii suplimentare despre activitatea CNIPMMR de la Bruxelles se pot obtine de la oana.dasca@rosteu.net

Link-uri:
- Prezentare CNIPMMR
- Prezentare UEAPME
- Prezente romanesti in Bruxelles-ul european (.pdf)
- Patronatele si sindicatele in Bruxelles-ul european
- Reprezentantul CNIPMMR la Comitetul Economic si Social European

Dan LUCA / Bruxelles