Forumul de Afaceri I3MIohannis a vorbit despre o autostradă și o cale ferată care să lege România de Polonia
Președintele Klaus Iohannis, prezent joi la Forumul de Afaceri al Inițiativei celor Trei Mări de la Parlament, a readus în discuție construirea unei autostrăzi și a unei căi ferate care să lege Constanța cu Gdansk.
Iohannis și-a început alocuțiunea prin a spune că Forumul va urmări reducerea decalajelor între Estul și Vestul Uniunii Europene și o mai mare coeziune, prosperitate și reziliență în Europa Centrală și de Est.
"După Summitul pe care l-am găzduit ieri, este foarte clar că Inițiativa și-a dovedit eficiența și importanța geo-economică, precum și rolul de catalizator al creșterii economice în regiune. Ne aflăm acum la momentul maturizării, al fructificării oportunităților de investiții, inclusiv prin atragerea unor noi parteneri externi, a căror prezență astăzi, la Forum, doresc să o salut. Am convingerea că actuala ediție a Forumului de Afaceri va completa deciziile substanțiale pe care le-am adoptat la Summitul de ieri", a declarat președintele.
Klaus Iohannis a mai explicat că una dintre lecțiile războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei este că "interdependența economică poate fi instrumentalizată periculos împotriva noastră" și de aceea "dezvoltarea interconectărilor strategice este esențială pentru securitatea economică și consolidarea rezilienței spațiului Inițiativei celor Trei Mări".
Tot în contextul războiului, Iohannis a transmis că, datorită poziției strategice a Portului Constanța și a porturilor de pe Dunăre, "România s-a transformat în cel mai mare hub european de cereale".
"Constanța este un reper și pentru un proiect emblematic de infrastructură al Inițiativei – calea ferată numită Rail2Sea, care va lega Constanța de Gdansk. Via Carpathia este un alt proiect strategic regional de infrastructură, care trebuie să continue a fi susținut – o nouă legătură de autostradă între nordul și sudul Europei, care leagă portul lituanian Klaipeda, de la Marea Baltică, de portul grecesc Salonic, integrând astfel sistemele de transport ale statelor Inițiativei", a continuat șeful statului.
Și sectorul energiei nucleare civile ar putea reprezenta o direcție de interes strategic pentru Inițiativă, consideră Klaus Iohannis, prin proiecte precum construirea reactoarelor 3 și 4 ale Centralei de la Cernavodă și dezvoltarea primei centrale de reactoare modulare mici din Europa și a doua din lume, "România poate deveni un furnizor important de securitate energetică în plan regional și pentru întreaga Uniune Europeană".
"Potențialul regiunii este enorm. Este nevoie de continuarea proiectelor majore de dezvoltare a infrastructurii, implicând și alte state membre ale Uniunii, dar și din Balcanii de Vest și din Vecinătatea Estică. Într-adevăr, consolidând reziliența strategică a țărilor din vecinătatea Uniunii Europene, putem contribui cu adevărat la propria noastră reziliență în ansamblu. Pentru atragerea și promovarea investițiilor, trebuie să ne asumăm responsabilitatea de a recalibra, consolida și diversifica instrumentele Inițiativei. Inițiative susținute ieri la Summit, precum constituirea unui Fond de Inovare și crearea unui succesor al actualului Fond de Investiții, pot oferi flexibilitate și perspectivă finanțării de proiecte inovatoare și un răspuns adecvat la apetitul investițional al regiunii", a mai adăugat Iohannis.
+++
În 2020, ambasadorul SUA la București de atunci, Adrian Zuckerman, a declarat că în România va începe construirea unei autostrăzi și a unei căi ferate care să lege Constanța de orașul polonez Gdansk.
" (...) Acum vom începe derularea unui nou proiect pentru România, împreună cu Polonia, pentru construirea unei autostrăzi și căi ferate care să lege Constanța, de la Marea Neagră, cu Gdansk, de la Marea Baltică. Acest proiect de infrastructură va reprezenta un beneficiu uriaș pentru economiile României și Poloniei, dar și pentru economiile din regiune, ani buni de acum încolo", a declarat ambasadorul SUA la evenimentul de semnare a Acordului Interguvernamental cu Departamentul pentru Energie.
+++
În marja Summitului Inițiativei celor Trei Mări, Guvernul a organizat la Parlament Forumul de Afaceri al Inițiativei, intitulat „Investing into a resilient tomorrow”, care reunește peste 1.000 de oameni de afaceri, decidenți guvernamentali, experți, reprezentați ai societății civile.
Prim-ministrul Marcel Ciolacu este gazda sesiunii de deschidere a Forumului de Afaceri, la care vor participa înalți oficiali: președintele României, Klaus Iohannis, președintele Republicii Polone, Andrzej Duda, țară coinițiatoare a Inițiativei celor 3 Mări, prim-ministrul Croației, Andrej Plenković, țară coinițiatoare a Inițiativei celor 3 Mări, președintele Letoniei, Edgars Rinkēvičs, țară care a găzduit ediția de anul trecut a Summit-ului și Forumului celor 3 Mări, președintele Lituaniei, Gitanas Nausėda, țară ce va organiza Summit-ul și Forumul de afaceri al Inițiativei celor 3 Mări în 2024. Invitat special al Forumului de Afaceri este John Kerry, emisar special al președintelui Statelor Unite ale Americii pentru climă.
Comentarii