"Problema trebuie rezolvată cu cât mai repede, cu atât mai bine, dacă vrem ca cetățenii noștri să creadă în continuare că Uniunea Europeană este un spațiu nu doar al Pieții Unice, ci și a libertății de mișcare", a declarat luni Klaus Iohannis.

"În octombrie, dacă respectăm legislația, țara noastră se poate alătura Schengen", a declarat, după Consiliul European de săptămâna trecută, președintele bulgar, Rumen Radev.

Întrebat astăzi dacă există discuții pentru ca România și Bulgaria să adere în luna octombrie la Schengen, președintele Klaus Iohannis a declarat că autoritățile române sunt foarte implicate "pentru a ajunge la acest rezultat", dar e "un proces complicat de negociere, fiindcă, în mod paradoxal, noi nu trebuie să dovedim că suntem pregătiți".

"Toată lumea a acceptat, repet, toată lumea a acceptat că noi suntem pregătiți, România este pregătită, îndeplinește absolut toate condițiile. Avem însă o opoziție din partea Austriei care nu este legată de România. Este legată de migrație, este legată de felul în care în Europa este tratat spațiul Schengen și frontierele Schengen. Foarte multe țări și-au închis de facto frontierele Schengen. Asta face întreaga negociere foarte complicată, fiincă noi nu trebuie să dovedim nimic, toată lumea a înțeles că suntem pregătiți, însă avem o situație generată de migrație la nivel mondial și la nivel european, unde, sigur, noi putem să intervenim cât se poate", a declarat Iohannis, în conferința comună de presă cu președintele Consiliului European, Charles Michel.

Bucureștiul a negociat cu Comisia Europeană un proiect pilot la granița dintre România și Serbia, pentru a arăta cum se poate administra eficient acest proces.

Totodată, Charles Michel a vizitat o unitate a Inspectoratului Poliției de Frontieră pentru a vedea "cât de bine suntem pregătiți tehnic".

În privința unei date, președintele a precizat că "nu există nicio asumare concretă a vreunei date din iunie sau din octombrie", dar ambiția "mea și a noastră este să finalizăm acest proces în cursul acestui an cu succes pentru România, în varianta cea mai bună și pentru Bulgaria, desigur".

"Nouă ne convine cel mai bine să intrăm împreună în spațiul Schengen. Problema este mult mai mult decât o problemă a României sau a Austriei, sau a unor funcționari din Bruxelles. Este o problemă a Uniunii Europene să rezolvăm această chestiune. Schengen este o emblemă a Uniunii Europene, este vorba despre libertatea de circulație a cetățenilor europeni. Și faptul că pe 8 decembrie nu s-a reușit un vot este o palmă dată Uniunii Europene și aspirațiilor de liberă mișcare a cetățenilor europeni. Această problemă trebuie rezolvată cu cât mai repede, cu atât mai bine, dacă vrem ca cetățenii noștri să creadă în continuare că Uniunea Europeană este un spațiu nu doar al Pieții Unice, ci și a libertății de mișcare", a subliniat șeful statului.

La rândul său, Charles Michel a declarat că UE trebuie să ia "o decizie cât mai rapidă" privind aderarea României la Schengen, adăugând că Uniunea Europeană va fi mai sigură dacă România ar intra în acest spațiu.

"E clar pentru mine că România a îndeplinit toate obligațiile necesare pentru a adera și sper că se va găsi o soluție posibilă și o să fac tot ce pot eu pentru a obține această decizie cât mai curând. E un obiectiv comun al nostru în 2023. O să continuăm să lucrăm împreună. Eu înțeleg această dezamăgire a cetățenilor. Aș vrea să pot să spun oamenilor din România că există și sprijin la nivel european ca România să adere la spațiul Schengen cât mai curând posibil", a spus Michel.

Iohannis: Din motive politice, Schengen și migrația sunt amestecate de unii politicieni europeni

Mai mult pe EurActiv »