Pandemia afectează puternic toate statele membre ale UE și e nevoie de acțiune comună susținută la nivelul Uniunii pentru a încerca să limităm, pe cât posibil, efectele negative ale crizei, a spus Iohannis, înainte de videoconferința de la 17:00.

Șeful statului a reamintit că, la nivelul Uniunii, prin intermediul Comisiei Europene, au fost demarate proceduri de achiziții în comun de echipamente și dispozitive medicale necesare gestionării epidemiei: mănuși, echipamente de protecție, ventilatoare și echipamente de laborator.

”Având în vedere că situația s-a deteriorat rapid și în țara noastră în ultimele zile, a devenit crucială dezvoltarea urgentă a procedurilor de achiziții comune ale Uniunii lansate pentru echipamente medicale. Este important ca aceste proceduri să fie finalizate cât mai repede cu putință, pentru ca statele membre interesate, adică și noi, și România, să poată intra rapid în posesia acestor produse”, a precizat Iohannis.

Președintele s-a referit și la decizia - în baza unui proiect aprobat în timpul Președinției române a Consiliului UE - privind constituirea unei rezerve strategice de echipamente medicale, în cadrul Mecanismului European de Protecție Civilă, a unui mecanism european destinat prevenirii, pregătirii și reacției Uniunii Europene la diferite crize și dezastre, cum este epidemia cu care ne confruntăm.

”România este primul stat membru al Uniunii care a primit acceptul Comisiei Europene de a demara procedurile de achiziție necesare pentru constituirea acestei rezerve a Uniunii Europene pe teritoriul țării noastre. Într-o primă etapă, achiziția derulată de România, în numele Uniunii Europene, în limita sumei de 10 milioane de euro, va viza echipamente medicale de protecție – măști și costume individuale de protecție - și ventilatoare. Această procedură se desfășoară independent de achizițiile făcute direct de Comisie, dar evident că atunci când aceste materiale vor fi disponibile, vom putea și noi, în România, să solicităm o parte din această rezervă strategică”, a precizat Iohannis.

Președintele a spus că le va transmite partenerilor europeni că e nevoie de lanțuri de aprovizionare funcționale pentru a asigura ”accesul adecvat” al cetățenilor la bunurile esențiale, iar pentru aceasta trebuie eliminate barierele din lanțurile de aprovizionare și evitarea apariției altor blocaje: ”În același timp, libera circulație a bunurilor este esențială și pentru menținerea în parametri funcționali a activității economice, care este supusă, la acest moment, unor limitări importante”.

”Un alt aspect pe care îl voi menționa se referă la repatrierea cetățenilor români aflați în prezent fie în afara Uniunii, fie în state membre și care, din motive obiective, doresc să revină în România. Este importantă cooperarea tuturor pentru a putea permite revenirea cetățenilor europeni în țările lor de origine, mai ales în condițiile în care multe state au impus restricții de circulație. Cea mai vulnerabilă categorie continuă să fie lucrătorii noștri mobili, în special lucrătorii detașați și cei sezonieri”, a mai spus Iohannis, adăugând că Bucureștiul face tot posibilul pentru a le asigura întoarcerea în siguranță acasă, dar nu e o sarcină ușoară, având în vedere numărul mare de cetățeni și restricțiile impuse deja peste tot în Europa.

În videoconferința de la ora 17:00 cu șefii de stat și de guvern din UE, Klaus Iohannis va  sublinia și necesitatea identificării unor soluții de atenuare a efectelor produse de această criză în plan economic, dar și social.

”Efectele negative ale acestei pandemii asupra activității economice se fac resimțite la nivelul tuturor statelor membre și situația, din păcate, se înrăutățește constant. România, ca și alte state membre, este puternic afectată de această criză, mai ales în sectorul industrial, și, prin urmare, avem mare nevoie de o acțiune coordonată la nivelul Uniunii”, a afirmat Iohannis, evocând, în același timp, și importanța unei strategii de recuperare post-criză.

”Comisia Europeană trebuie încurajată, trebuie să înțeleagă că trebuie dezvoltat un plan de acțiune bazat pe o evaluare cuprinzătoare a consecințelor și a posibilelor instrumente aplicabile tuturor statelor membre pentru sprijinirea recuperării. Uniunea Europeană în ansamblul său și fiecare stat membru în parte traversează, în aceste momente, o perioadă extrem de dificilă. Ne confruntăm cu o realitate care devine cu fiecare zi mai dramatică și suntem forțați să ne adaptăm rapid și să găsim cele mai bune soluții pentru toți cetățenii noștri”, a subliniat Iohannis, ”convins că proiectul european va ieși întărit din această grea încercare”.