Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că instituțiile europene trebuie conduse de persoane alese corect și ținând cont de ”pretențiile naționale”.

”Nominalizările pentru funcțiile de conducere din Uniunea Europeană trebuie să fie un pachet impecabil, puternic, de încredere maximală, negociat la sânge, dar ținut cont de toate pretențiile naționale și politice”, a precizat președintele Iohannis, în conferința comună de presă cu omologul italian.

”Până acolo mai e cale lungă”, a adăugat el.

Întrebat dacă nu e de acord cu numele vehiculate pentru principalele funcții europene, în special cu cel al portughezului Antonio Costa, care a avut probleme cu justiția, președintele nu a dorit să avanseze niciun nume.

Președintele a spus că negocierile trebuie să implice toate statele și nicio țară nu trebuie să se simtă ignorată.

”UE este o uniune de state, nu de partide și atunci ceea ce trebuie negociat trebuie negociat în așa fel încât toate statele să se simtă implicate, responsabilizate și servite în funcție de interesul național. Nu e posibil ca vreun stat membru să fie ignorat, marginalizat sau neimplicat în aceste negocieri și, dacă așa s-ar fi întâmplat, ar trebui corectat”, a spus el.

Chiar dacă familiile politice europene au și trebuie să aibă o greutate în negocierea funcțiilor, acestea ”nu pot suprima dreptul statelor de a negocia și de a decide”, a mai declarat Iohannis.

El a susținut că, în cadrul acestor negocieri, ”România e tratată corect, m-am asigurat de acest lucru”.

Liderii europeni nu au reușit să ajungă luni seara la un consens privind funcțiile de top din UE, în cadrul reuniunii informale a șefilor de stat și de guvern. 

Șefii de stat și de guvern ai țărilor UE nu au reușit să cadă de acord asupra tuturor detaliilor privind cele patru funcții importante. Potrivit unui acord de bază între cele trei mari familii politice, Ursula von der Leyen va rămâne președinta puternicei Comisii Europene, responsabilă de propunerile legislative, Roberta Metsola va păstra conducerea PE, iar premiera liberală a Estoniei Kaja Kallas va deveni noua șefă a diplomației europene.

Fostul prim-ministru socialist portughez António Costa ar urma să fie ales președinte al Consiliului European, dar în cadrul PPE există partide care doresc ca mandatul să fie împărțit în două, între socialiști și conservatori. 

Numele lui Iohannis nu a fost invocat, deși acesta îți dorește o funcție la nivel european, mai ales după ce șansele de a conduce NATO sunt din ce în ce mai reduse, România rămânând singura țară aliată care nu și-a anunțat susținerea pentru Mark Rutte.