Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a ajuns joi dimineața la Bruxelles, după o vizită la Londra și una la Paris, unde s-a întâlnit cu Emmanuel Macron și Olaf Scholz. El a susținut un discurs în Parlamentul European.

UPDATE

Europa are noroc să aibă în acest Parlament o abordare energică și bazată pe principii, vă mulțumesc pentru asta, a declarat Volodimir Zelenski.

Mă adresez sutelor de milioane de europeni, dar și liderilor europeni: Europa e un loc în care fiecare conteazăm legea domnește, statele încearcă să fie cât mai sociale, unde diversitatea e respectată, și frontierele, dar pe de altă parte nici nu simți când treci frontierele. Pentru Ucraina, Europa e casa ei. 

Cineva încearcă aă anihileze modul de viață ucrainean și european. Nu trebuie să permitem acest lucru, acest război total declanșat de Rusia nu e doar un război pentru teritoriu, e vorba de un dictator cu resurse sovietice enorme și cumpărate de alte țări, care încearcă de ani să distrugă modul nostru de viață. 

140 de milioane de ruși sunt nimic pentru liderii lor, regimul rus nu urăște doar orice idee de justiție socială, ci investesc și încearcă să normalizeze xenofobia în întreaga Europă, Rusia dorește să readucă în Europa xenofobia din anii ‘30 și ‘40.

Zelenski a reiterat dorința Kievului de a adera la Uniunea Europeană. În schimb, președintele ucrainean nu a adus vorba și de cererile țării sale privind livrarea de avioane de luptă.

++++

”Știm că nu luptați doar pentru valorile voastre, ci și pentru ale noastre. Ucraina este Europa iar viitorul națiunii voastre este în Uniunea Europeană”, a declarat șefa PE, Roberta Metsola.

”Statele trebuie să decidă, repede, ca următorul pas, să pună la dispoziție sistemele cu rază lungă de acțiune și avioanele de care aveți nevoie pentru a proteja libertatea”, a mai spus ea. 

++++

Volodimir Zelenski a vizitat miercuri Londra, pentru a discuta cu premierul Rishi Sunak și cu oficiali de la apărare în legătură cu sprijinul britanic pentru Ucraina, el solicitând inclusiv avioane de luptă. În cursul serii de ieri, el a sosit la Paris pentru o cină cu omologul său francez Emmanuel Macron și cu cancelarul german Olaf Scholz. Și în cadrul acestei întâlniri, președintele ucrainean a cerut armament greu și avioane cât mai curând posibil.

Xancelarul german Olaf Scholz i-a dat asigurări președintelui ucrainean că aliații îi vor sprijini țara, inclusiv militar, "atât timp cât este necesar" pentru a respinge invazia rusă.

La Bruxelles, Zelenski se adresează Parlamentului European și participă la summitul celor 27 de șefi de stat și de guvern ai statelor UE care are loc astăzi la Bruxelles.