Președintele României a reiterat nevoia de a găsi cât mai rapid soluții convergente la nivel european privind prețurile la energie, atrăgând atenția asupra dificultăților generate de legătura dintre scumpirea gazelor și prețurile la electricitate.

Liderii de stat sau de guvern din UE se întâlnesc în această săptămână pentru a discuta despre securitatea și apărarea Europei, după agresiunea rusă împotriva Ucrainei, dar și aprovizionarea cu energie și reducerea dependenței de combustibilii fosili importați din Rusia.

În pregătirea acestei reuniuni a liderilor UE, președintele Klaus Iohannis a avut luni o discuție cu șeful Consiliului European, Charles Michel, și prim-miniștrii Letoniei - Krišjānis Kariņš, Luxemburgului - Xavier Bettel, Slovaciei - Eduard Heger, Ungariei - Viktor Orbán și Irlandei - Micheál Martin.

Șeful statului s-a pronunțat pentru adoptarea de către Uniunea Europeană de sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei, care să aibă un impact relevant asupra acesteia, a informat Administrația Prezidențială.

„Referitor la obiectivul asigurării securității energetice a Uniunii Europene, Președintele Klaus Iohannis a reafirmat importanța diversificării surselor și a rutelor de aprovizionare cu energie, dar și necesitatea dezvoltării interconectivității între statele membre, în contextul obiectivului major al Uniunii de reducere a dependenței energetice de Federația Rusă”, arată sursa citată.

În ceea ce privește subiectul prețurilor ridicate la energie, Iohannis a reiterat nevoia de identificare cât mai rapidă a unor soluții convergente la nivel european, atrăgând atenția asupra dificultăților generate de legătura dintre scumpirea gazelor naturale și prețurile la energia electrică, ceea ce generează un impact nedorit asupra pieței.

„Obiectivul imperativ este de a găsi soluții eficiente pe termen scurt, care să protejeze cetățenii europeni și competitivitatea economică la nivelul Uniunii, pentru ca producția industrială și locurile de muncă din economiile europene să nu fie afectate pe termen lung de actuala criză energetică”, a mai spus șeful statului.

Iohannis i-a informat pe ceilalți lideri despre eforturile pe care România le depune pentru gestionarea fluxului de refugiați din Ucraina, precum și despre sprijinul direct acordat Ucrainei prin hub-ul umanitar de la Suceava, care beneficiază de sprijinul Comisiei Europene și al statelor membre.

„Președintele Klaus Iohannis a subliniat că acest sprijin trebuie acordat în continuare, evidențiind dificultățile cu care se confruntă populația care a rămas în Ucraina și accentuând nevoia urgentă de a se ajunge la încetarea focului și de a proteja civilii din Ucraina”, se arată în comunicatul Administrației Prezidențiale.