Președintele Klaus Iohannis e convins că România va avea un PNRR ”foarte bun”. Premierul Florin Cîțu, ministrul Cristian Ghinea și experți din Ministerul energiei se vor duce după Paște la Bruxelles pentru a explica prioritățile României.

România e în ”mainstream” în privința Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Doar Portugalia a depus planul, iar finalul lui aprilie nu era un termen obligatoriu, importantă fiind îmbunătățirea primului draft, nu depunerea rapidă a formei finale, spune Klaus Iohannis.

E o ”procedură complicată”, care nu a mai fost până acum, iar Comisia Europeană și Parlamentul European au ”anumite ambiții” legate de Europa verde, de Europa digitală și aceste chestiuni se negociază.

”Noi suntem pregătiți și vom avea negocieri în mai multe etape, vom avea în final un plan foarte bun, care va fi finanțat și îl vom pune în practică”, a spus marți Klaus Iohannis, adăugând că în zilele următoare vor avea loc noi discuții în interiorul guvernului, al coaliției și cu Comisia Europeană, care vor duce la ”o îmbunătățire a primului draft”.

”Important este să fie un plan realist, bine făcut, acceptat de Comisie și finanțabil și care, evident, reflectă obiectivele României în cazul nostru”, a mai spus Iohannis.

După primele negocieri, CE nu a fost de acord cu finanțarea autostrăzilor, a sistemului de irigații și racordarea la rețelele de gaze naturale a sute de localități.

Într-un interviu acordat Agerpres, ministrul energiei Virgil Popescu a precizat că oficialii europeni au cerut explicații părții române de ce dorește extinderea rețelei de distribuție a gazelor naturale cu fonduri din Planul Național de Redresare și Reziliență. 

Prin urmare, experții din Ministerul energiei vor merge la Bruxelles pentru a arăta că România va folosi gaze mixte, inclusiv hidrogen verde și alte gaze neconvenționale.

El a arătat că primul proiect pentru producția hidrogenului va fi centrala de la Halânga, pe care o construiește Romgaz în parteneriat cu GSP Power, care ar urma să fie gata în anul 2023.

"Este un concept unitar cu emisii mai mici. Spre asta tinde și Comisia Europeană. Îmi doresc ca acest proiect să poată fi replicat și în alte noi centrale, pentru că este un proiect de succes", a continuat ministrul Virgil Popescu.

Președintele a exclus ferm un eșec al PNRR. El a explicat că se va negocia cu CE până când se va ajunge la forma care va fi implementată, acuzând Opoziția că vehiculează tot felul de povești. doar pentru că ”dumnealor sunt supărați că sunt în Opoziție”. 

”Nu-i ca la examenul de Bac, unde ești admis sau respins. Este un plan național, nu-i o jucărică politică. Acest Plan Național reflectă obiectivele României. Comisia are propriile pretenții în ce privește obiectivele, procedurile, proiectele de investiții, și complicația care apare, prin durata foarte scurtă în care trebuie implementat, însă nu există varianta ca acest Plan Național să fie respins”, a mai spus Klaus Iohannis.

Premierul e premier

În conferința de presă de marți seara, președintele a fost întrebat și de informațiile care au circulat dinspre tabăra liberală, privind preluarea de către premierul Florin Cîțu a gestionării negocierilor.

Klaus Iohannis l-a apărat pe ministrul investițiilor și proiectelor europene Cristian Ghinea și a respins orice fel de schimbări în procesul de negociere: 

”Ministrul Ghinea a lucrat foarte mult cu echipa pe care o conduce și s-a prezentat la Comisie pentru discuții. A prezentat acolo fix ce a fost agreat la Guvern și la Coaliție, deci nu a prezentat un plan propriu ... Premierul este premierul și conduce Guvernul. Deci, orice discuție care ține de Guvern ex-officio este în responsabilitatea premierului, drept pentru care, după sărbători, premierul împreună cu ministrul fondurilor și investițiilor europene vor merge la Bruxelles să poarte următoarea discuție cu Comisia. Deci, nu trebuie introdus nimic nou, premierul este premier”.