Președintele Klaus Iohannis a susținut miercuri o alocuțiune în cadrul dezbaterii generale „Uniți pentru Europa”, la Summitul șefilor de stat și de guvern din statele membre ale Consiliului Europei care se desfășoară la Reykjavik, Islanda.

În acest context, el a transmis că "România sprijină pe deplin Declarația de la Reykjavik și instituirea Registrului de Daune cauzate de agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei".

"Trebuie să asigurăm răspunderea pentru faptele comise și să luptăm decisiv împotriva impunității. Aș dori, de asemenea, să reiterez angajamentul nostru față de sistemul Convenției Europene a Drepturilor Omului. România salută abordarea Consiliului Europei în ceea ce privește protecția mediului și schimbările climatice. Prin urmare, susținem procesul lansat la Reykjavik privind eficientizarea activității organizației cu privire la mediu. Cooperarea Consiliului Europei cu partenerul său strategic, Uniunea Europeană, precum și cu celelalte organizații internaționale, este esențială pentru eforturile noastre comune de a răspândi mesajul său în întreaga lume. Consolidarea parteneriatului dintre aceste organizații rămâne de cea mai mare importanță pentru a crea sinergii", a spus Klaus Iohannis, conform unui comunicat de presă transmis de Administrația Prezidențială.

Șeful statului a mai transmis și că "agresiunea brutală a Rusiei împotriva Ucrainei din 2022, o continuare a agresiunii începute în 2014, a provocat suferință și distrugere pentru milioane de ucraineni, aducând războiul și atrocitățile sale, din nou, pe continentul european".

Tot el a spus că războiul "a generat crize și provocări suprapuse și a alimentat erodarea spațiului informațional democratic".

"Ne-a amintit, încă o dată, cât de prețioasă, și în același timp fragilă, este pacea; ne-a amintit că libertatea este o luptă constantă și că merită să luptăm pentru democrație.Garantarea securității în sensul său clasic este fundamentul securității noastre. Dar securitatea înseamnă și reziliența societății dată de democrație, de libertățile individuale, de statul de drept, de răspunderea în fața legii, de combaterea dezinformării și de asigurarea aprovizionării cu alimente și energie din surse sigure", a mai continuat președintele român.

Astfel, Iohannis consideră că Aliații trebuie să continue să facă mai mult pentru a ajuta Ucraina în lupta sa pentru un viitor bazat pe principii democratice și pe statul de drept.