Președintele Klaus Iohannis a declarat marți, în marja sesiunii de deschidere a Summitului Formatului București 9 de la Riga, că "Rusia va continua să reprezinte cel mai mare risc de securitate" pentru statele de pe Flancul Estic al NATO.

"Pe măsură ce evoluții regionale dramatice continuă să solicite, tot mai mult, atenție și coordonare depline, trebuie să acționăm pentru a aduce valoare-adăugată Alianței în ansamblul său. Trebuie să acționăm pentru mai multă solidaritate, dialog și cooperare. Acestea sunt și trebuie să rămână fundamentul forței și rezilienței noastre comune. Prin viziunea și acțiunile noastre comune, Formatul B9 a contribuit la consolidarea posturii de descurajare și apărare a NATO, de la Marea Neagră la Marea Baltică. Și, dragi colegi, trebuie să continuăm pe această cale", a declarat Klaus Iohannis.

Iohannis a transmis că statele din formatul B9 trebuie să rămână concentrate pe îmbunătățirea securității pe Flancul Estic al NATO, mai ales în regiunea Mării Negre. Astfel, se va întări securitatea regională și euroatlantică și a tuturor celor 32 de Aliați.

"Continuarea și creșterea sprijinului nostru pentru Ucraina, atât timp cât este nevoie. Alți parteneri NATO vulnerabili, în special Republica Moldova, ar trebui să primească, de asemenea, atenția noastră și asistență pentru consolidarea rezilienței. Rusia va continua să reprezinte cel mai mare risc de securitate pentru statele noastre și pentru securitatea europeană", a adăugat șeful statului.

Președintele României a mai punctat și că "trebuie să fim pregătiți să acționăm în consecință", pentru că "noi, Aliații NATO de pe Flancul Estic, ne aflăm în prima linie de contracarare a efectelor negative ale acestui război devastator".