Președintele Klaus Iohannis l-a primit, vineri, la Palatul Cotroceni, pe vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, responsabil de Pactul Verde European.

Discuția a fost centrată pe provocările privind implementarea Pactului Verde European, implicarea Uniunii Europene și, implicit, a României în combaterea schimbărilor climatice, educația privind schimbările climatice și mediul, precum și provocarea majoră reprezentată de războiul din Ucraina și consecințele acestuia în mai multe domenii, a transmis Administrația Prezidențială.

În cadrul întâlnirii, Iohannis a evidențiat implicarea României în gestionarea efectelor războiului din Ucraina și a accentuat nevoia menținerii în continuare a sprijinului european pentru Ucraina, dar și pentru Republica Moldova, atât timp cât va fi necesar.

De asemenea, președintele a accentuat faptul că țara noastră va continua să sprijine la nivel național, european și internațional acțiuni și politici menite să combată schimbările climatice și să îmbunătățească calitatea mediului.

În acest context, Klaus Iohannis a prezentat eforturile României în ceea ce privește reducerea emisiilor poluante și poziția sa pentru menținerea unui mix energetic echilibrat care să maximizeze utilizarea surselor de energie indigene. În acest sens, Președintele a accentuat importanța și rolul energiei nucleare și al gazelor naturale în asigurarea tranziției energetice verzi.

Timmermans i-a mulțumit președintelui României pentru implicarea sa pe aceste teme de interes major, inclusiv în domeniul educației pentru mediu și climă, și promovarea unei abordări integrate la nivelul României în materie de tranziție verde.

Frans Timmermans a subliniat totodată importanța utilizării de către România a tuturor instrumentelor și a fondurilor europene, inclusiv PNRR și REPowerEU, pentru investiții în economia verde și asigurarea tranziției climatice.

Totodată, oficialul european a aprecierea pentru rolul jucat de România și pentru sprijinul său acordat atât Ucrainei, cât și Republicii Moldova.

În final, Frans Timmermans a transmis sprijinul ferm al Comisiei Europene pentru aderarea României la Schengen.