Președintele Klaus Iohannis a declarat că progresul privind primirea României și Bulgariei în Schengen e "lent", iar chestiunea va fi pusă pe agendă JAI în momentul în care va exista certitudinea unui "succes, nu a unui nou eșec".

Aderarea României și Bulgariei în Schengen nu va apărea oficial pe agenda JAI până când "nu avem un nivel de înțelegere suficient care să și permită o rezolvare pozitivă", a declarat joi președintele Klaus Iohannis înainte de Consiliul European de la Bruxelles.

"Nu putem să ne jucăm cu o chestiune vitală pentru România, probabil și pentru Bulgaria și, desigur, importantă pentru Uniune. Nu putem să supunem la vot chestiuni o dată, și încă o dată, și încă o dată și să tot primim răspunsuri negative. Deci, trebuie să înțeleagă toată lumea că atunci când această chestiune apare oficial pe agenda JAI ea este suficient de bine pregătită și tratată ca să nu fie un nou eșec, ci să fie un nou succes, al Uniunii Europene", a mai spus Iohannis.

El a subliniat că intrarea sau nu a României și Bulgariei în Schengen nu este "un eșec al României sau al Bulgariei, sau o reușită doar a României și a Bulgariei, este vorba de o chestiune esențială, vitală europeană și, dacă reușim, este o reușită a Uniunii. Dacă eșuăm, este un eșec al Uniunii".

Întrebat dacă în acest moment au avansat discuțiile, președintele a spus că progresul este "unul lent", "dar există".

"Avem discuții, avem tot mai mulți și europeni care își doresc să terminăm această chestiune și să o terminăm pe o notă pozitivă. Să nu vă imaginați că sunt discuții doar între noi și austrieci sau între bulgari și olandezi, sunt discuții foarte extinse la nivelul întregii Uniuni. Toți își doresc să găsim o soluție și în acest fel trebuie să vă imaginați că sunt discuții în curs și între state care nu sunt parte în această chestiune, care sunt bine mersi în Schengen, dar care își doresc să ne sprijine", a spus președintele.

El a declarat că Spania - care preia Președinția Consiliului UE pe 1 iulie - și-a arătat de multe ori disponibilitatea de a pune această speță pe agendă și "de a contribui la soluționare, ei au spus-o foarte deschis".

Schengen: După vizita lui Karner, România și Austria vorbesc de lucruri diferite

Mai mult pe EurActiv »