Iranul intenționează să-și intensifice relațiile comerciale cu țările din Europa de Est, scrie publicația iraniană Tasnim.

Un înalt oficial al Ministerului de Externe a declarat că Teheranul dorește să profite de creșterea schimburilor agricole și  comerciale cu țările din regiune.

Ministrul adjunct pentru afaceri diplomatice economice din Ministerul de Externe al Iranului, Mehdi Safari, a declarat că volumul comercial anual cu țările din estul Europei este de așteptat să crească semnificativ de la un miliard de dolari înregistrat pe parcursul anului calendaristic până la sfârșitul lunii martie.

„Nivelul legăturilor comerciale cu unele țări din regiune a crescut cu 300% până la 350% față de aceeași perioadă a anului trecut”, a declarat Safari în marja unui forum de la Teheran despre comerțul dintre Iran și țările est-europene.

Oficialul a spus că Iranul intenționează să extindă acordurile de schimb existente cu țările din Europa de Est, adăugând că întreprinderile pot conta pe legături bancare cu anumite țări din regiune, într-un moment în care sancțiunile SUA au restricționat accesul Iranului la sistemul monetar internațional.

Safari a declarat că Iranul se bazează și pe Europa de Est pentru importurile anumitor echipamente și utilaje, în timp ce țara încearcă, de asemenea, să obțină contracte pentru transferul de tehnologie și know-how tehnic pentru aceste produse, a informat Press TV.

El a spus că țări ca Bulgaria și România oferă rute majore pentru tranzitul mărfurilor de export iraniene către inima Europei, adăugând că Iranul negociază intens acorduri care să permită accesul mai ușor cu vize pentru șoferii de camion iranieni care călătoresc pe acele rute.

Iranul s-a bazat pe comerțul non-petrol ca sursă majoră de câștig de valută în ultimii ani, în timp ce țara încearcă să compenseze impactul sancțiunilor americane asupra exporturilor sale de țiței.

Sursa: RADOR