Președintele Grupului S&D din Parlamentul European, Iratxe Garcia, și Dan Nica, liderul delegației române din cadrul Grupului S&D, au transmis un comunicat comun după căderea Guvernului Orban.

Moțiunea a fost înaintată ca o reacție la încercarea guvernului de a schimba structura legilor electorale cu doar trei luni înaintea alegerilor propriu-zise, spun cei doi eurodeputați.

”Încercarea acestui guvern de a schimba legea electorală în asemenea grabă nu doar că este împotriva deciziei Curții Constituționale a României, conform căreia un minimum de 6 luni sunt necesare pentru schimbarea legislației electorale, ci este și împotriva recomandărilor Comisiei de la Veneția în ceea ce privește practicile electorale, aceasta stipulând că schimbările se pot face cu minim un an înaintea alegerilor.”Mai îngrijorător este faptul că ieri, într-o ședință de guvern care a durat mai mult de opt ore, guvernul domnului Orban a adoptat o serie de acte legislative, creând, astfel, un record nedemocratic nemaiîntâlnit”, a declarat președintele Grupului S&D din Parlamentul European, Iratxe Garcia.

”Cetățenii români nu merită acest lucru. Sper că forțele politice din Parlamentul României să găsească o modalitate de a aduce stabilitate și de a reintra pe calea reformelor democratice, aliniate valorilor Uniunii Europene”, a mai spus ea.

La rândul său, Dan Nica, liderul delegației române din cadrul Grupului S&D, a susținut că Guvernul Orban ”a sfidat cetățenii României și ai Europei deopotrivă, nu doar prin asumarea răspunderii pe 7 acte legislative cheie în ultimele 3 luni, ci și prin adoptarea anti-democratică, într-o singură noapte, a 56 de acte legislative, 25 de ordonanțe de urgență și 31 de decizii, în pofida deciziei Curții Constituționale și a recomandărilor Comisiei de la Veneția”.

”Acestea acoperă o gamă largă de domenii, cu impact direct asupra vieții cetățenilor - de la privatizarea sistemului sanitar și a celui de urgență, la bugetul de stat și, nu în ultimul rând, schimbarea structurală a sistemului electoral al țării”, a mai precizat Nica, amintind că semnalat aceste practici și Comisiei Europene.

Proaspătul eurodeputat PSD Victor Negrescu a scris pe Facebook că ”excesul de putere a fost sancționat”.

”Guvernul PNL va rămâne cu imaginea ordonanțelor de urgență adoptate noaptea și dorința de a privatiza abuziv sistemul de sănătate. Putem avea un guvern reprezentativ pentru opțiunile românilor, un executiv de centru stânga care să pună pe primul loc prioritățile românilor.În Parlamentul României, reprezentanți din aproape toate formațiunile politice au votat împotriva abuzului de putere și exceselor guvernamentale ale PNL la guvernare”, a precizat Negrescu, adăugând că nominalizarea aceluiași premier și actualei echipe guvernamentale nu ar fi legitimă.

Orban: Forțe retrograde au călcat în picioare democrația

Mai mult pe EurActiv »