Șefa social-democraților din PE, Iraxte Garcia Perez, acuză faptul că politicieni conservatori, inclusiv Manfred Weber, se îndreaptă ”într-o direcție periculoasă”: către extrema dreaptă și forțe politice care nu sunt de acord cu integrarea europeană.

În ultimele decenii a existat ”o bună cooperare” între social-democrați, conservatori și liberali în Parlamentul European și în alte instituții UE.

”Dacă această alianță e în pericol, este din cauză că unii se îndreaptă într-o direcție foarte periculoasă: către extrema dreapta și forțe politice care nu sunt de acord cu integrarea europeană”, a declarat, într-un interviu acordat EURACTIV Polonia, Iraxte Garcia Perez, președinta Grupului S&D din Parlamentul European.

Liderul Grupului PPE, Manfred Weber, a cochetat în ultimul timp cu atragerea de membri noi în Partidul Popular European, politicieni care sunt fie din tabăra extremei drepte, fie din cea a euroscepticilor.

Potrivit informațiilor EURACTIV, premiera Italiei, Giorgia Meloni, care conduce în prezent Partidul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR), dorește un parteneriat cu PPE și legături mai apropiate cu Weber. O sursă PPE a precizat pentru EURACTIV că formațiunea vrea un membru mai important din Italia (Forza Italia a lui Silvio Berlusconi e în PPE), în timp ce Meloni vrea să fie văzută ca noua reprezentantă a dreptei italiene.

Și Matteo Salvini, liderul Ligii - formațiune de extremă dreapta - încearcă să se îndepărteze de Marine Le Pen și să se apropie de PPE. Partidul lui Salvini și cel al lui Le Pen fac parte din Grupul Identitate și Democrație, grup politic de extremă dreapta.

Dar liderul CSU, Markus Söder, a respins recent o astfel de posibilitate.

Conservatorii bavarezi au exclus și o alianță cu Fratelli d'Italia, partidul condus de Meloni.

Iraxte Garcia Perez se declară ”foarte îngrijorată” de aceste mișcări, cooperarea cu extrema dreaptă fiind o ”linie roșie” pentru socialiști.

”În pofida diferențelor noastre politice, întotdeauna am putut să cooperăm. Când oamenii ne întreabă cu cine dorim să facem alianțe, singura linie roșie este extrema dreaptă ... Din păcate, PPE a încălcat-o”, a spus eurodeputata spaniolă.

Ea nu mai este atât de fermă când vine vorba de SMER, o formațiune social-democrată din Slovacia, cu retorică anti-ucraineană și inclinată spre o cooperare cu extrema dreaptă.

Conducerea S&D a primit două scrisori în care i se cere expulzarea acestui partid. 

Garcia Perez spune că o decizie va fi luată în cadrul Partidului Socialiștilor Europeni (PES), nu de către Grupul S&D. 

”Am discutat despre asta la ultima reuniune PES și vom continua să discutăm în cadrul următoarelor întâlniri. Orice decizie ia PES, grupul nostru o va respecta”, a spus ea.