Netanyahu nu-și mai poate permite privilegiile acordate ultraortodocșilor. Și izbucnesc protestele.

„În închisoare și nu în armată”, au strigat unii dintre ei în fața bazei, în timpul unei ciocniri cu ofițerii de poliție. S-a întâmplat în fața biroului de recrutare de la baza Tel Hashomer din Israel, unde luni dimineață, aproximativ 300 de evrei din grupul haredi au manifestat protestând împotriva chemării lor la serviciul militar, scrie Il Fatto Quotidiano.

Luni au fost convocați în jur de 600, iar marți sunt așteptați 500, după ce în ultimele săptămâni li s-au trimis ordine de recrutare în armată, de la care au fost scutiți prin convenția din 1948. O scenă care s-a repetat de mai multe ori în ultimele luni și care evidențiază o fractură din ce în ce mai profundă și mai evidentă în statul evreiesc, cea dintre partea laică a societății și comunitatea ultraortodoxă.

Compoziția demografică a populației Israelului s-a schimbat foarte repede. Astăzi, femeile evreice seculare au în medie 2,47 copii fiecare. O rată de fertilitate de invidiat, mai ales comparativ cu cea a marilor țări occidentale: 1,9 în Franța, 1,64 în Statele Unite, 1,56 în Marea Britanie, 1,25 în Italia. Rată care ajunge la 6,64 în cazul femeilor ultraortodoxe. O fertilitate ridicată careîn ultimii ani nu a reprezentat o problemă datorită ratelor mari de creștere a populației seculare și a revenirii în masă a persoanelor de origine evreiască din întreaga lume, în special din Europa.

Acum însă, lucrurile s-au schimbat. Fluxul din Europa de Est (zona fostei Uniunii Sovietice și fosta Cortina de Fier) este în scădere bruscă, iar rata de fertilitate a laicilor este în scădere, în timp ce de câțiva ani, cea a ultraortodocșilor este în continuă creștere: dacă în 2009 reprezentanții iudaismului haredit erau în jur de 750 de mii, în 2022, numărul acestora ajunsese la 1,28 milioane, reprezentând 13,3% din populație. Iar prognozele indică faptul că  vor continua să crească: conform Oficiului Central de Statistică, în luna mai, Israelul avea 9,9 milioane de locuitori, cu o creștere de 1,9% într-un an, până în 2023, evreii haredii vor fi 16% din populație și până în 2065, 50% dintre cei sub 14 ani vor fi ultra-ortodocși (azi sunt 22%).

În ciuda ratelor de creștere, în fiecare an doar 1.200 de bărbați haredii servesc în armată (mai puțin de 10%) iar aproximativ 13.000 dintre băieții lor nu fac acest lucru în virtutea unei scutiri care datează din 1948, anul înființării statului evreiesc, o situațe pe care Forțele de Apărare Israelului nu și-o mai pot permite. Odată cu operațiunile militare din Gaza care continuă, frontul deschis mai mult sau mai puțin permanent cu Libanul și amenințarea unei ciocniri regionale cu Iranul, în țară sunt tot mai multe apeluri ca cer guvernului să pună capăt a ceea ce tot mai mulți israelieni consideră un privilegiu.

Executivul Netanyahu a anunțat că coaliția de guvernământ nu a ajuns la un acord de prelungire a scutirii care a expirat la 1 aprilie, moment în care armata a început să trimită notificări de recrutare elevilor școlilor religioase, iar pe 26 iunie, Curtea Supremă a decis că scutirea este nelegitimă. deoarece „nu există un cadru legal care să permită o distincție între studenții yeshiva și cei destinați serviciului militar”.Problema este una militară și economică în același timp.

La 31 martie, prezentând raportul său anual pentru 2023, Banca Centrală a declarat că războiul împotriva grupării Hamas din Gaza înmpovărează foarte mult economia din cauza creșterii exponențiale a zilelor de concediu cerute atât de recruți, cât și de soldații în rezervă. Din acest motiv, citim în raport, „extinderea cercului cadrelor militare prin includerea populației ultraortodoxe (...) va permite să se răspundă nevoilor tot mai mari de apărare, temperând în același timp impactul asupra personalului și asupra economiei”.

Evrei din grupul Haredii sunt principalii beneficiari ai protocoalelor de asistență socială, subvențiilor și alocațiilor guvernamentale, deoarece bărbații sunt dedicați studiului Torei, doar 55% dintre ei lucrează, iar în comunitate rata sărăciei este dublă față de cea a populației totale. Prin urmare, nu contribuie semnificativ la economie, iar creșterea populației ajunge să aibă ca rezultat cheltuieli mai mari la bugetul de stat. O alarmă împărtășită de 130 de economiști israelieni care au semnat în februarie o scrisoare conform căreia „fără câteva modificări ale procedurilor existente” până în 2065 Israelul va pierde 6 puncte din PIB , în timp ce sarcina fiscală va crește: „Aceste procese pun în pericol existența statului”.

De-a lungul anilor, însă, puterea comunității în Knesset a crescut. În parlament, aproape unul din șase parlamentari este membru al partidelor care o reprezintă și de ani de zile conservatorii încearcă să se asigure că scutirea este consacrată prin lege. Pe 25 iulie, partidul Iudaism Torah Unit a prezentat un proiect de lege constituțională care definește studiul Torei ca valoare fundamentală a statului, echivalând-o cu serviciul militar, scutindu-i efectiv pe evreii Haredi de această obligație. Likud-ul lui Netanyahu s-a grăbit să-l minimizeze, afirmând că proiectul de lege „nu va fi înaintat”.

UTJ a răspuns că textul se bazează pe acorduri de coaliție și „a fost pregătit de noi la momentul respectiv ca parte a soluției de ansamblu” la problema conscrierii. La scurt timp după aceea, Yesh Atid de la Yair Lapid a publicat o fotografie în care se vede semnătura premierului pe pactul de coaliție, prin care promite partidelor Haredi că legea va fi aprobată.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA