Conciliantă în politica externă, în special în ceea ce privește Ucraina, lidera de extremă dreapta este mult mai radicală în Italia, în special în chestiunile sociale, scrie Liberation.

Prin aducerea la putere, la 25 septembrie 2022, a liderei de extremă dreapta Giorgia Meloni, alegătorii italieni au trimis la Palatul Chigi "o președintă a Consiliului" (cea în cauză preferă masculinul) cu două fețe: conciliantă și aliniată cu pozițiile europene și occidentale în politica externă, dar radical și pro-identitar în Italia. Observația este unanimă în toată peninsula, provocând în același timp ușurare și îngrijorare.

"Cred că evaluările ar trebui făcute la sfârșitul unui mandat, și nu la începutul lui. Avem în față orizontul legislaturii, cinci ani", a comentat recent Giorgia Meloni, prima femeie și prima moștenitoare a tradiției fasciste care a ocupat scaunul de prim-ministru în Italia din 1945 încoace.

"Până acum vedem două Meloni", notează Sofia Ventura, profesor de științe politice la Universitatea din Bologna. "Prima - reprezentanta unui guvern de dreapta care a luat o poziție foarte clară în sprijinul Ucrainei, împotriva opiniei unei mari părți a susținătorilor săi și în contradicție cu ceea scria în urmă cu câțiva ani, și anume că Rusia este un bastion al valorilor creștine", explică ea.

"Cea care în urmă cu doar câțiva ani susținea sfârșitul monedei unice nu s-a rupt de Bruxelles, prezentând la sfârșitul lui 2022 un proiect de buget în conformitate cu recomandările europene".

Comunitatea internațională a răsuflat ușurată, căci "s-a temut de mai rău", rezuma duminică dimineața cotidianul milanez Corriere della Sera.

"Dumnezeu, familia, țara"

Cea de-a "doua" Meloni "a transmis semnale electoratului său încă de la început", continuă Sofia Ventura, care subliniază că șefa guvernului nu intervine niciodată pentru a condamna excesele extremiste ale apropiaților săi.

Ca de exemplu atunci când ministrul agriculturii, Francesco Lollobrigida, care este și cumnatul său (soțul Ariannei Meloni - recent numită șefa secretariatului politic al partidului Fratelli d'Italia), a ridicat problema conspiraționistă a "substituirii etnice" în această primăvară.

Mai concret, guvernul înmulțește răspunsurile represive la adresa unor revolte sociale interne: până la șase ani de închisoare pentru organizatorii de rave party-uri (mai mult decât pentru omor involuntar), până la doi ani de închisoare pentru părinții care nu-și trimit copiii la școală, reducerea criteriilor pentru arestarea preventivă sau chiar adoptarea unei legi care să facă din maternitatea-surogat o "infracțiune universală".

De la lupta împotriva cuplurilor de același sex până la reabilitarea ocazională a trecutului fascist al Italiei, majoritatea condusă de Giorgia Meloni încearcă să multiplice în plan mediatic sloganul acesteia "Dumnezeu, familie, patrie".

Pe frontul apărării împotriva imigrației ilegale, liderul Fratelli d'Italia promisese în timpul campaniei electorale să desfășoare, dacă va fi nevoie, o blocadă navală pentru a trimite ambarcațiunile înapoi la țărmul de îmbarcare.

În ciuda restricțiilor aplicate pentru acțiunile de salvare pe mare ale ONG-urilor, acuzate că încurajează încercările de traversare prin salvarea migranților, Giorgia Meloni nu a reușit să stopeze fenomenul. De la începutul anului, peste 130.000 de persoane au ajuns pe coastele sudice, în principal în Lampedusa, de două ori mai mult decât anul trecut.

"Am muncit mult și rezultatele nu sunt cele pe care le-am sperat. Este o problemă foarte complexă, dar sunt sigur că o vom putea rezolva", a încercat sâmbătă să se justifice președinta Consiliului de Miniștri.  

Drepturile sociale atacate

"Ca la multe subiecte, senzația este că navighează la suprafață și răspunde cu măsuri spectaculoase", estimează Sofia Ventura.

Săptămâna trecută, Consiliul de Miniștri a aprobat un text care va permite migranților care așteaptă deportarea să fie plasați în centre de detenție timp de maximum optsprezece luni. Pentru a evita încarcerarea în aceste structuri, aceștia vor trebui să plătească 5.000 de euro sub formă de depozit.

Opoziția, care denunță o "hoție de stat", atrage atenția și asupra atacurilor extremei drepte la adresa drepturilor sociale (veniturile sociale au fost anulate cu brutalitate pentru aproape 170.000 de persoane) și asupra cadourilor fiscale făcute în special lucrătorilor independenți, care alcătuiesc o mare parte a electoratului său.

"Dacă politica externă a Giorgiei Meloni, în special în privința Ucrainei, îi oferă un fel de protecție pe plan extern, la nivel intern ea se confruntă cu toate dificultățile pe care le au în general demagogii în a gestiona, odată ajunși la putere, o realitate mai complexă decât mesajele lor simpliste", subliniază politologul Piero Ignazi.

Economia încetinește și aproape 60% dintre italieni critică acțiunile guvernului în problema migrației. Deocamdată, însă, Giorgia Meloni rezistă în sondaje. Cu 28% intenții de vot, Fratelli d'Italia rămâne partidul numărul unu din această țară.

Sursa: RADOR RADIO ROMANIA