Italia, Slovenia și Croația își intensifică cooperarea cu privire la migranți

Italia, Slovenia și Croația au convenit să intensifice cooperarea în abordarea migrației ilegale în urma unei întâlniri a celor trei miniștri de interne la Trieste, joi, după reintroducerea controalelor la frontieră în octombrie.
Cei trei miniștri – Matteo Piantedosi, Boštjan Poklukar și Davor Božinović – au convenit să lanseze patrule comune de frontieră, să înființeze centre comune de primire pentru străini și să organizeze întâlniri ministeriale tripartite regulate pentru a face schimb de informații cheie, informează agenția croată de presă Hina, citată de EURACTIV.
Slovenia a reintrodus controalele la granițele sale cu Croația și Ungaria pe 21 octombrie, în ciuda faptului că toate cele trei țări sunt membre ale Schengen, spațiul fără granițe al UE.
Italia a procedat la fel de-a lungul graniței cu Slovenia. Piantedosi a spus că supravegherea frontierei a fost restabilită pe baza evaluărilor privind amenințările teroriste.
"Acest lucru a dus la unele măsuri care nu au fost bine primite în Croația, sau Slovenia sau Italia, dar au fost necesare pe baza analizelor noastre, în special după războiul din Israel"
Ministrul de Interne al Croației, Božinović, a spus că problema securității "este de un interes deosebit pentru cetățenii noștri. Obligația noastră este să o intensificăm prin cooperare, nu există altă alternativă. Nicio țară nu se poate descurca singură cu asta".
El a subliniat că numeroși migranți abuzează de sistemul de azil din Croația doar pentru a merge mai departe ilegal spre Europa de Vest.
Croația se află pe așa-numita rută balcanică, folosită de mulți migranți din Orientul Mijlociu și Africa de Nord, care vin în Grecia din Turcia și apoi traversează Balcanii către UE și Croația, țară membră a spațiului Schengen.
Zagrebul a raportat un număr "fără precedent" de migranți care au trecut în această vară din țara vecină Bosnia și Herțegovina, cu care Croația împarte o graniță terestră lungă și accidentată, greu de controlat.
"Problema este ruta, nu Croația", a spus Piantedosi.
Comentarii