Premierul interimar Mario Draghi e mulțumit de ritmul în care se implementează PNRR, în timp ce Georgia Meloni susține că există întârzieri.

"PNRR este o oportunitate unică de a relansa Italia, de a depăși inegalitățile teritoriale, de gen și între generații care apasă asupra țării. Implementarea sa deplină este fundamentală pentru credibilitatea noastră - față de cetățeni și partenerii internaționali. Trebuie să ne respectăm angajamentele luate și, pentru a face acest lucru, avem nevoie de sprijinul tuturor", a declarat premierul Mario Draghi la Palatul Chigi într-o ședință despre PNRR, relatează agenția de presă ANSA.

În cadrul întâlnirii, la care participă toți miniștrii, s-a discutat despre Raportul privind starea de implementare a Planului, care va fi apoi transmis Parlamentului.

"Nu există întârzieri în implementarea PNRR: dacă ar exista, Comisia nu ar acorda banii", a subliniat premierul interimar Mario Draghi în timpul reuniunii de la Palatul Chigi.

Giorgia Meloni, proaspăta câștigătoare a alegerilor anticipate și cel mai probabil succesoarea lui Draghi, nu este de aceeași părere despre întârzierile în implementarea PNRR.

"Moștenim o situație dificilă: întârzierile PNRR sunt evidente și greu de recuperat și suntem conștienți că va fi o lipsă, care nu depinde de noi, dar care ne va fi atribuită și de cei care au determinat-o", ar fi spus Meloni în discursul său la ședința Executivului național al partidului.

"Guvernul a adoptat toate măsurile necesare pentru a favoriza implementarea eficientă a Planului". Acum, "în mod evident, revine viitorului guvern să continue munca de implementare și sunt sigur că se va desfășura cu aceeași forță și eficacitate", subliniază Draghi.

"Planul REPowerEU, destinat asigurării autonomiei energetice față de Rusia prin includerea unui nou capitol în PNRR-urile naționale, reprezintă provocarea pentru lunile următoare", a precizat premierul Draghi.

"În ședința de guvern din decembrie anul trecut am cerut efortul maxim pentru a continua realizarea Planului" și, "mulțumită muncii dumneavoastră, astăzi putem fi pe deplin mulțumiți de rezultatele obținute", a spus premierul Mario Draghi, mulțumind "tuturor celor care au lucrat la acest document, începând de la subsecretarul Garofoli, de la Secretariatul Tehnic prezidat de dr. Chiara Goretti, de la Unitatea de Raționalizare și Îmbunătățire a Reglementării, coordonată de profesorul Nicola Lupo, până la ministrul Franco și toți tehnicienii din Ministerul Economiei, dar și autorităților locale – Primăriile și Consiliile Regionale – pentru munca pe care o desfășoară zilnic alături de administrația centrală".

"PNRR are o modalitate foarte simplă și transparentă de a evalua în ce stadiu se află realizarea sa: numărul de obiective și repere atinse la sfârșitul fiecărui semestru. Acordarea resurselor economice europene depinde de realizarea acestor obiective, și nimic altceva. În prima jumătate a anului 2022, Italia a atins încă o dată toate obiectivele PNRR, după cum a constatat Comisia Europeană săptămâna trecută. Italia va putea primi încă 21 de miliarde de euro, după cele 45,9 miliarde primite în ultimele luni", a concluzionat Mario Draghi.

Sursa: RADOR