Iulia Navalnîia, văduva lui Alexei Navalnîi, activistul rus anticorupție ucis pe 16 februarie, s-a adresat miercuri Parlamentului European.

Salutând prezența Iuliei Navalnîia, președinta PE Roberta Metsola a declarat că „pentru mulți din Rusia și din afara Rusiei, Alexei Navalnîi reprezintă speranță. Speranță în zile mai bune. Speranță într-o Rusie liberă. Speranță în viitor.”

Ea a subliniat că dacă „istoria ne învață ceva, este că, în cele din urmă, pilonii autocrației se prăbușesc întotdeauna, dar întotdeauna, sub greutatea propriei lor corupții și a dorinței inerente a oamenilor de a trăi liber. Și când acest lucru se va întâmpla în mod inevitabil, va fi datorită a ceea ce au făcut Alexei și familia sa”, potrivit unui comunicat al PE.

În discursul său, Iulia Navalnîia a acuzat autoritățile ruse, conduse de președintele Vladimir Putin, că au orchestrat uciderea lui Navalnîi. Ea a spus că această crimă publică a arătat din nou tuturor că „Putin este capabil de orice și că nu puteți negocia cu el”.

Ea și-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că niciuna dintre actualele măsuri restrictive ale UE nu a oprit cu adevărat agresiunea Rusiei în Ucraina.În acest scop, ea a cerut idei inovatoare pentru a învinge regimul lui Putin, atât pe plan intern, cât și în ceea ce privește acțiunile sale față de vecini.

„Dacă vreți cu adevărat să-l învingeți pe Putin, trebuie să inovați. (...) Nu puteți să-i faceți rău lui Putin printr-o altă rezoluție sau printr-un alt set de sancțiuni care nu diferă de cele anterioare. (...) Nu aveți de-a face cu un politician, ci cu un mafiot sângeros. (...) Cei mai importanți sunt oamenii apropiați lui Putin, prietenii săi, asociații și deținătorii banilor mafiei. (...) Dumneavoastră și noi toți trebuie să luptăm împotriva acestei bande criminale”.

„În acest caz, a fi inovator din punct de vedere politic înseamnă combaterea crimei organizate, nu a concurenței politice”, a continuat Navalnîia.

„Nu trebuie să existe note diplomatice, ci investigații cu privire la mașinațiile financiare. Nu declarații de îngrijorare, ci căutarea asociaților mafiei în țările dumneavoastră, a avocaților și a finanțatorilor discreți care îl ajută pe Putin și pe prietenii săi să ascundă bani.”Ea a subliniat, de asemenea, că „în această luptă aveți aliați de încredere – există zeci de milioane de ruși care sunt împotriva lui Putin, împotriva războiului, împotriva răului pe care îl aduce”.

„Putin trebuie să răspundă pentru ceea ce a făcut țării mele. Putin trebuie să răspundă pentru ceea ce a făcut unei țări vecine pașnice. Și Putin trebuie să răspundă pentru tot ce i-a făcut lui Alexei.”, a concluzionat Iulia Navalnîia.

În urma discursului său, au luat cuvântul și reprezentanți ai grupurilor politice ale Parlamentului.

Înainte de moartea sa în închisoare pe 16 februarie 2024, Alexei Navalnîi a fost una dintre cele mai cunoscute voci de opoziție din Rusia, apreciat pentru munca sa în expunerea corupției, precum și un critic înflăcărat al președintelui Vladimir Putin. Circumstanțele exacte ale morții sale rămân incerte.

În 2021, Alexei Navalnîi a primit Premiul Saharov pentru libertatea de gândire al Parlamentului European.