Eurodeputații au acordat Premiul Saharov pentru libertatea de gândire în 2023 lui Jina Mahsa Amini și mișcării „Femeie, Viață, Libertate” din Iran, a anunțat joi președinta PE, Roberta Metsola.

"La 16 septembrie am marcat un an de la asasinarea lui Jina Mahsa Amini în Iran. Parlamentul European este mândru de cei curajoși și sfidători care continuă să lupte pentru egalitate, demnitate și libertate în Iran. Suntem alături de cei care, chiar din închisoare, continuă mișcarea «Femeie, Viață, Libertate»", a declarat Metsola.

"Prin alegerea lor ca laureați ai Premiului Saharov pentru libertatea de gândire în 2023, Parlamentul le recunoaște lupta și continuă să-i omagieze pe toți cei care au plătit prețul suprem pentru libertate", a mai spus ea.

Jina Mahsa Amini a fost o tânără iraniană kurdă în vârstă de 22 de ani. Ea a fost arestată de poliție la Teheran pe 13 septembrie 2022 pentru că ar fi ignorat legile stricte ale Iranului privind purtarea vălului islamic (hijab) și a murit trei zile mai târziu într-un spital din Teheran, în timpul detenției.

Moartea ei a declanșat proteste masive conduse de femei în Iran. Sub sloganul "Femeie, viață, libertate", ele protestează împotriva legii hijabului și a altor legi discriminatorii.

În urma represiunii brutale a regimului iranian împotriva acestor proteste, Parlamentul European a condamnat în mod repetat situația gravă a drepturilor omului din țară.

În octombrie 2022, eurodeputații au cerut sancțiuni împotriva oficialilor iranieni implicați atât în moartea lui Jina Mahsa Amini, cât și în represiunea regimului și și-au exprimat sprijinul ferm pentru mișcarea de protest pașnică din Iran.

În ianuarie 2023, deputații au cerut mai multe sancțiuni împotriva regimului iranian și ca UE să plaseze Corpul Gărzilor Revoluționare Islamice pe lista organizațiilor teroriste.

Ceremonia de decernare a premiilor va avea loc la 13 decembrie 2023 în hemiciclul Parlamentului European de la Strasbourg.