Președintele Emmanuel Macron a lansat o bombă la sfârșitul săptămânii trecute, când a anunțat alegeri anticipate pentru Adunarea Națională, deși există riscul real ca ele să aducă la putere extrema dreaptă, potrivit Financial Times

Marele pariu al lui Macron a umbrit complet rezultatele alegerilor pentru Parlamentul European, care, după cum era de așteptat, au dus la apariția pentru prima oară a unei adunări mai conservatoare cu o majoritate de centru-dreapta.

Un moment al clarificărilor

Potrivit afirmațiilor lui Macron, Franța traversează o febră politică, el plângându-se de faptul că la alegerile europene jumătate din alegătorii francezi au susținut partidele de dreapta sau de extrema dreaptă, de peste trei ori mai mulți comparativ cu alianța sa de centru. Programate peste două săptămâni, alegerile anticipate vor reprezenta un ‚”moment al clarificărilor”, a spus el.

Macron speră să îi scoată pe alegătorii francezi din starea în care se complac. Ei s-au mai împiedicat și în trecut, votând extrema-dreaptă în cadrul ultimelor trei alegeri prezidențiale, când Marine Le Pen și tatăl ei, Jean-Marie Le Pen, au reușit să intre în cel de-al doilea tur de scrutin. Dar de această dată, lucrurile par să difere.

Prin cele 88 fotolii ale sale, Adunarea Națională a Marinei Le Pen este deja cel mai mare partid de opoziție din parlament. Este o bună ocazie și pentru Jordan Bardella, șeful partidului, în vârstă de 28 de ani, totodată un rege al portalului Tik Tok.

Atracția față de Adunarea Națională se bazează mult pe temerile vizând imigrația, iar partidul bate monedă pe „declinul social”, după cum explică într-un interviu din Le Monde Luc Rouban, unul dintre cei mai mari experți ai Franței în materie de extremă-dreaptă, de la Science Fo.

Șocant în privința alegerilor europene, este faptul că Adunarea Națională a pătruns în toată țara, clasându-se pe primul loc și întrunind un procent de 93% în unele comune sau districte locale. Până și Bretania și alte regiuni din nord-vestul țării, care anterior se opuneau categoric ascensiunii partidului, acum par să fi sucombat.

În această săptămână, analiștii și comentatorii politici și-au revizuit cifrele, iar, în privința lui Macron, perspectivele sunt întunecate, chiar dacă cifrele și miza ar fi mai mari în Adunarea Națională comparativ cu cea la nivel european.

Guillaume Tabard de la Le Figaro, un cotidian conservator, a oferit o anume perspectivă în urma rezultatelor europene. El a estimat alegerile legislative în cazul în care candidații ar obține, în primul tur, sprijinul a peste 12,5% dintre alegătorii înregistrați și în cazul în care ei s-ar prezenta și în al doilea tur.

Turul al doilea ar urma să fie o luptă între două tabere, cele 536 de fotolii urmând să fie disputate între stânga și extrema-dreaptă, alianța lui Macron urmând să-și adjudece 41 de fotolii, iar Republicanii, doar 3, a constatat Tabard.

Cum Macron își dă seama de probabilitatea unei victorii a Adunării Naționale, cineva ar putea crede că el se consideră cumva deasupra acestei crize or, altminteri, de ce ar risca? După cum nota și Sylvie Kauffman în FT, este vorba despre un pariu cum el nu a mai făcut niciodată, iar asta ar putea agrava degringolada politică din Franța.

Unii observatori consideră că jocul lui este unul isteț, respectiv o modalitate prin care francezilor să li se arate ce ar însemna extrema dreaptă la putere acum, astfel încât ei să nu mai blocheze o cale de mijloc atunci când, în 2027, ar instala-o pe Marine Le Pen la putere în toată regula.

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA