Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, a declarat că țările membre UE se confruntă cu o alegere "dificilă", între sprijinirea statului de drept și sprijinirea Israelului, relatează Euronews.

Declarația a venit după ce Curtea Internațională de Justiție a ordonat forțelor israeliene să oprească ofensiva către Rafah.

"Vom vedea care va fi acțiunea Uniunii Europene în fața deciziei Curții Internaționale de Justiție ..., care va fi poziția noastră. Trebuie să alegem între sprijinul nostru pentru instituțiile internaționale și statul de drept, dar și sprijinul nostru pentru Israel. A face ambele lucruri va fi destul de dificil", a declarat Borrell, la un eveniment organizat de Institutul Universitar European (IUE) la Florența.

Organizația Națiunilor Unite estimează că aproximativ 1,4 milioane de palestinieni s-au refugiat în orașul situat la granița de sud dintre Fâșia Gaza și Egipt. Potrivit Tel Avivului, însă, ar fi un bastion al Hamas, ceea ce ar justifica intrarea trupelor.

Borrell a recunoscut, de asemenea, că procesul decizional al UE cu privire la răspunsurile la conflictul din Gaza a fost prea lentă din cauza divergențelor profunde de poziții dintre țările membre. Din acest motiv, a înaintat propunerea de modificare a procedurilor, care necesită în prezent sprijinul unanim al tuturor celor 27 de state membre ale UE.

În cazul Gazei, Ungaria a amânat sau a blocat o serie de inițiative europene, inclusiv impunerea de sancțiuni împotriva celor mai violenți coloniști israelieni sau o poziție comună care vizează să îi ceară prim-ministrului israelian Netanyahu să renunțe la planurile de invazie a orașului Rafah.

Discursul lui Borrell a fost întrerupt și de protestatarii pro-palestinieni, care au criticat răspunsurile UE la devastarea teritoriului palestinian și la numărul mare de victime. În fața unei astfel de critici, Înaltul Reprezentant a răspuns: "Înțeleg perfect îngrijorarea exprimată".

În ceea ce privește indignarea exprimată de Israel față de decizia Spaniei, Irlandei și Norvegiei de a recunoaște Statul Palestina, Borrell a respins ferm poziția ministrului de Externe al Tel Avivului, Israel Katz, potrivit căruia aceasta ar echivala cu transmiterea mesajului că "terorismul plătește".

"Pentru mine un lucru este clar: recunoașterea nu înseamnă sprijin pentru Hamas", a subliniat liderul de la Bruxelles, "și asupra acestui lucru trebuie să contest pozițiile exprimate de guvernul israelian, potrivit căruia ar fi vorba de sprijin pentru terorism. Dimpotrivă, este exact contrariul, este nefondat, complet nefondat și inacceptabil să spunem că recunoașterea – fie contraproductivă sau nu – constituie un cadou pentru Hamas sau o expresie a antisemitismului. Nimic mai greșit".

Potrivit lui Borrell, de fapt, recunoașterea reprezintă o consolidare a sprijinului european pentru Autoritatea Palestiniană condusă de Fatah, spre deosebire de Hamas. Autoritatea însăși poate constitui "nucleul unui posibil viitor stat palestinian". Deși a recunoscut că, potrivit unor diplomați europeni, recunoașterea a fost prematură, Înaltul reprezentant european a declarat că Slovenia ar putea să calce în curând pe urmele Spaniei și Irlandei.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA