Von der Leyen și Rutte ridică tonul după prima lor întâlnire comună și în capitala comunității nu se mai vorbește condiționat despre trimiterea de trupe. Este considerat un fapt și îngrijorarea este foarte reală, notează El Mundo (Spania).

„O amenințare la adresa păcii mondiale”. Iată ce înseamnă pentru Comisia Europeană și NATO trimiterea de trupe de către Coreea de Nord să lupte alături de Rusia în războiul din Ucraina, fapt care nu face decât să confirme ceea ce a avertizase deja la mijlocul acestei luni Volodimir Zelenski însuși la Bruxelles. „Încă un pas spre războiul mondial”, a spus președintele Ucrainei după întâlnirea cu președinții europeni.

Reacția inițială pe care atât UE, cât și NATO au arătat-o ​​la aceste cuvinte a fost una prudentă, exprimându-se întotdeauna la modul condițional. „În cazul în care s-ar confirma trimiterea de trupe”, „ar fi” sau „ar provoca”, au fost termenii care s-au folosit. Acum însă tonul s-a întărit extrem de mult și astăzi s-au declanșat mai multe evenimente care arată că îngrijorarea în capitala comunității este foarte mare. Că există chiar frică.

Pentru că în prima întâlnire comună susținută de președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, și noul secretar general al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, Mark Rutte, care a avut loc marți, ambii au convenit și au publicat pe profilurile lor de pe rețeaua de socializare X această referire la un posibil mare război internațional.

„Conversația lor s-a concentrat pe importanța unei alianțe strânse și strategice între Uniunea Europeană și Alianța Atlantică. Ambii au convenit că, într-o lume din ce în ce mai periculoasă, această alianță este esențială pentru promovarea și protejarea păcii, libertății și prosperității. Războiul Rusiei de agresiune pe pământ european constituie cea mai mare amenințare la adresa păcii”, începe declarația comună a celor două organizații cu sediul la Bruxelles.

Și continuă. „Președinta Von der Leyen și secretarul general Rutte au subliniat că desfășurarea soldaților nord-coreeni în sprijinul războiului de agresiune al Rusiei reprezintă o escaladare semnificativă a războiului împotriva Ucrainei, precum și o amenințare serioasă la adresa securității europene și a păcii mondiale”.

Dar, în plus, surse ale Comisiei au confirmat că Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, va călători la Seul pentru a discuta despre desfășurarea Coreei de Nord cu vecinii săi din sud. Mai exact, el se va întâlni lunea viitoare cu omologul său sud-coreean, Yoon Suk Yeol, după ce s-a văzut vinerea trecută cu ministrul de Externe al Japoniei, Takeshi Iwaya.

Aceste două întâlniri figurau deja pe ordinea de zi a șefului diplomației europene, dar în capitala comunității se subliniază că escaladarea implicată în trimiterea a până la 12.000 de soldați nord-coreeni de elită a schimbat complet scopul întâlnirilor și, fără îndoială, va fi principala problemă care trebuie abordată. „Uniunea Europeană este profund alarmată de rapoartele potrivit cărora Coreea de Nord trimite trupe pentru a participa la războiul ilegal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”, a menționat Borrell săptămâna trecută.

În termeni comunitari, folosirea termenului „profund” este limitată la situațiile în care există într-adevăr un nivel foarte ridicat de îngrijorare. Nu se folosește usor. Și în cazul în care nu este clar, Înaltul Reprezentant a adăugat că trimiterea de trupe „ar constitui o încălcare gravă a dreptului internațional, inclusiv a celor mai fundamentale principii ale Cartei Națiunilor Unite”, și că aceste evenimente „demonstrează încă o dată modul în care Rusia răspândește instabilitatea și escaladarea tensiunilor în regiune și în întreaga lume”.

Mai mult, Borrell a avertizat cu săptămâni în urmă că ar putea avea loc un „conflict internațional major”. El a făcut acest lucru cu referire la faptul că acesta a fost obiectivul președintelui israelian Benjamin Netanyahu și înainte de a fi cunoscută trimiterea de trupe de către Kim Jong-un în sprijinul lui Vladimir Putin, ceea ce nu face decât să întărească acel avertisment. Ucraina, Rusia, Coreea de Nord, Israelul, Iranul, Libanul și Fâșia Gaza. Multe teritorii în confruntări armate, în război, și multe interese încrucișate, de asemenea, ale Statelor Unite și ale viitorului său președinte, ale China și ale înseși Uniunii Europene.

Sursa: Rador Radio România