Președintele Partidului Popular European (PPE), Joseph Daul, a anunțat că 12 partide membre ale PPE au cerut oficial excluderea formațiunii lui Viktor Orban, o discuție în acest sens urmând să aibă loc pe 20 martie.

Cu trei luni înainte de alegerile europarlamentare, inițiativa reflectă îngrijorările tot mai mari din rândul celui mai important grup din Parlamentul European privind încălcarea valorilor europene de către liderul naționalist al Ungariei, relatează AFP, preluată de France 24.

Popularii au fost provocați și de campania împotriva președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și el membru al PPE, acuzat de autoritățile ungare de sprijinirea imigrației ilegale. 

Joseph Daul a declarat pentru AFP că decizia de excludere va fi luată de partidele membre ale PPE, el neputând anticipa rezultatul discuției din 20 martie.

Din PPE fac parte principalele formațiuni de centru-dreapta din Europa, inclusiv creștin-democrații cancelarului german Angela Merkel și Republicanii, partidul fostului președinte francez Nicolas Sarkozy, care nu s-au pronunțat împotriva liderului de la Budapesta.

Partidul Popular European a obligat să lanseze procedura de excludere deoarece regulamentul prevede o astfel de măsură în cazul în care e cerută de cel puțin șapte partide membre din cinci țări. 

Pe lista partidelor nemulțumite de alianța cu Orban se află CD&V și cdH din Belgia, Kokoomus din Finlanda, Noua Democrație din Grecia, TS/LKD din Lituania și CSV din Luxemburg. Împotriva premierului ungar s-au mai exprimat și CDA din Olanda, CDS-PP și PSD din Portugalia, Kristdemokraterna și Moderaterna din Suedia, precum și Hoyre din Norvegia.

De cealaltă parte, unii membri ai PPE se tem că, dacă va fi exclus, Orban s-ar putea alia cu Liga Nordului, formațiunea extremistă a ministrului italian de Interne, Matteo Salvini.