Comisia Europeană informează Consiliul și Parlamentul European în legătură cu intenția de a închide Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) pentru România și Bulgaria, care va fi înlocuit de raportul anual privind statul de drept.

"În ultimul raport MCV privind Bulgaria, din 2019, și România, din 2022, Comisia a concluzionat deja că Bulgaria și România au făcut suficiente progrese în îndeplinirea angajamentelor la momentul aderării la UE și că toate condiționalitățile din MCV au fost îndeplinite satisfăcător. Pentru a închide oficial MCV, ceea ce intenționăm să facem, Comisia va adopta o decizie de revocare a deciziei din 2006 care introducea mecanismul, după ce va analiza observațiile Consiliului și ale Parlamentului European", a afirmat Jourova, răspunzând unei întrebări din partea presei despre Bulgaria și România, relatează Agerpres.

"Astăzi lansăm faza finală. Comisia informează printr-o scrisoare Consiliul și Parlamentul European de intenția de a închide MCV pentru România și Bulgaria, care va fi înlocuit pe deplin de ciclul anual privind statul de drept. Dacă informațiile mele sunt corecte, Consiliul va face observații până la 25 august", a adăugat ea.

Comisia Europeană a recomandat miercuri României, în raportul privind situația statului de drept, să ia măsuri în special la nivel operațional, pentru a răspunde preocupărilor rămase privind investigarea și judecarea infracțiunilor penale în sistemul judiciar, inclusiv cele de corupție, dar notează în același timp că România a înregistrat progrese semnificative în întărirea dispozitivelor pentru asigurarea independenței sistemului judiciar și în abordarea provocărilor operaționale ale DNA.