Politicienii europeni tratează Ungaria cu "o corectitudine inutilă și alunecoasă”, a declarat vicepreședinta Comisiei Europene, Vera Jourova, în timpul unei dezbateri care a avut loc vineri, relatează EURACTIV Cehia.

La un an de la invadarea Ucrainei de către Rusia, Café Evropa, o platformă care își propune să facă subiectele europene mai atractive pentru public, i-a invitat pe Jourova și pe noul președinte ales al Cehiei, Petr Pavel, la o dezbatere.

"Asistăm la o corectitudine inutilă și alunecoasă din partea politicienilor europeni", a declarat Jourova, cunoscută pentru poziția ei fermă față de premierul ungar, Viktor Orban.

Hungaria trebuie trasă la răspundere mai des, în special pentru pozițiile sale față de Rusia și război, a declarat vicepreședinta Comisiei, confirmând faptul că Executivul european va continua procedurile lansate împotriva Ungaria în urma încălcarea statului de drept.

Relațiile dintre Jourova și Ungaria sunt înghețate, după ce Budapesta i-a cerut demisia în 2020, când vicepreședinta CE a spus că Orban creează o "democrație bolnavă" în țara sa.

Bruxellesul blochează miliarde de euro din fonduri europene destinate Ungariei din cauza situației deficitare a statului de drept și a refuzului Budapestei de a implementa reforme judiciare.

Săptămâna trecută, Orban a insistat că țara sa va păstra legăturile cu Moscova și a spus că Ungaria "nu consideră realistă sugestia că Rusia este o amenințare pentru securitatea Ungariei sau a Europei".

Reconsiderarea participării Cehiei la V4?

Și Pavel a criticat Ungaria, în special pentru opiniile pro-ruse susținute de Orban.

"Ungaria merge pe un alt drum de mult timp", a spus Pavel, care a pus sub semnul întrebării cooperarea în cadrul grupului de la Vișegrad, format din Cehia, Slovacia, Ungaria și  Polonia.

"Dacă nu putem cădea de acord asupra unor chestiuni de bază – precum relația cu Rusia și Ucraina - asta reprezintă o problemă fundamentală pentru cele patru țări din Vișegrad", a spus Pavel.

El a adăugat că, în asemenea circumstanțe, e discutabil dacă Cehia ar trebui să rămână în Grupul de la Vișegrad.

Potrivit lui Pavel, Cehia ar trebui să folosească Președinția rotativă a V4, pe care o va deține timp de un an, începând cu iulie 2023, pentru a pune de tapet astfel de "chestiuni de bază".

Pavel, care va depune jurământul pentru a deveni președinte pe 9 martie, a spus că se uită la Slovacia "cu mare prudență", în special după recentul eșec al guvernului care a dus la declanșarea de alegeri anticipate în septembrie.