Potrivit unui raport, dintre toate produsele marcate ca fiind nesigure pe piața europeană, 50% provin din China, 22% provin din Spațiul Economic European (țările UE plus Norvegia, Islanda și Liechtenstein) și 28% din restul lumii.

Există uscătoare de păr care se supraîncălzesc cu ușurință sau becuri de exterior care nu rezistă la ploaie. Odată cu comerțul online din ce în ce mai răspândit în Europa, retragerea de pe piață a produselor defecte este din ce în ce mai complicată, iar consumatorii sunt și mai vulnerabili la riscurile unui obiect care nu își îndeplinește funcția, sau mai rău, pune în pericol siguranța celor care îl folosesc, notează Euronews.

Comisarul european pentru Justiție, Didier Reynders, care a prezentat raportul anual al UE privind mărfurile periculoase, numit "Safety Gate", consideră că mecanismul de descoperire a produselor defecte funcționează destul de bine.

"Anul trecut am detectat multe produse periculoase, dar am văzut că marile magazine online au reușit să elimine aceste produse de pe platformele lor foarte rapid, în mai puțin de două zile lucrătoare", afirmă Reynders pentru Euronews.

Potrivit raportului, dintre toate produsele marcate ca fiind nesigure pe piața europeană, 50% provin din China, 22% provin din Spațiul Economic European (țările UE plus Norvegia, Islanda și Liechtenstein) și 28% din restul lumii.

Majoritatea prezintă riscuri legate de substanțe chimice sau pericol de rănire și sufocare în timpul utilizării. În fruntea listei se află jucăriile, însă printre produsele retrase de pe piață se află și automobilele.

Printre produsele marcate ca periculoase în 2022 se numără măștile sanitare, care nu îndeplinesc cerințele minime sau aparatele foto pentru copii, care conțin o cantitate excesivă de substanțe chimice, dăunătoare pentru sistemul reproducător și pentru rinichi.

Toate produsele interceptate au fost excluse din circuitele de vânzare și multe dintre acestea au fost rechemate direct de către producători, cu obiectivul de a corecta defectele.

Sursa: RADOR