După ce a ajuns la o înţelegere cu Theresa May vizând deblocarea Brexitului, Jean-Claude Juncker i-a scris lui Donald Tusk, precizând că Londra va trebui să-și aleagă eurodeputați, dacă nu iese din UE până la 23 mai, când încep europarlamentarele.

"Retragerea Regatului Unit ar trebui să fie finalizată înainte de alegerile europene care vor avea loc între 23 şi 26 mai anul acesta...Dacă Marea Britanie nu va părăsi Uniunea Europeană până atunci, va fi obligată din punct de vedere juridic să organizeze aceste alegeri", i-a scris liderului Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, președintelui Consiliului European, Donald Tusk, relatează Reuters, preluată de Agerpres.

Theresa May s-a deplasat luni seara la Strasbourg, unde a purtat ultimele discuții cu liderii europeni, înainte de un nou vot în Camera Comunelor privind acordul de ieșire din UE. După întrevederi, ea a anunțat că a obţinut de la UE asigurări obligatorii din punct de vedere juridic în privinţa Brexitului. 

În declarație, premierul britanic evidenţiază câştigurile obţinute prin părăsirea Uniunii, cum ar fi reluarea controlului asupra frontierelor şi a banilor prin stoparea contribuţiilor anuale mari, precum şi revenirea la o politică comercială independentă, dar și la faptul că înţelegerea va aduce Marii Britanii un viitor bun în relaţia cu prietenii şi aliaţii săi din UE, precum şi un parteneriat economic benefic pentru afaceri şi cooperare în domeniul securităţii, necesară menţinerii siguranţei cetăţenilor.

Referitor la clauza de "backstop" (plasa de siguranţă vizând evitarea unei frontiere dure cu Irlanda de Nord), Theresa May susţine că o poliţă de asigurare care să garanteze că nu va exista niciodată o graniţă dură în Irlanda de Nord este absolut corectă şi onorează angajamentele solemne asumate de Regatul Unit prin Acordul de la Belfast din Vinerea Mare: "Dar dacă va trebui vreodată să folosim această poliţă de asigurare, ea nu poate să devină un aranjament permanent şi nu este modelul viitoarei noastre relaţii".

În privința acestui aspect, care i-a nemulțumit pe parlamentarii britanici, May și liderii europeni au căzut de acord luni noaptea că e nevoie de anumite modificări. E vorba de două documente: un instrument comun şi o declaraţie comună.

"Instrumentul comun, având o greutate juridică comparabilă cu Acordul de retragere, va garanta faptul că UE nu poate acţiona cu intenţia de a aplica clauza de backstop pe termen nelimitat. Dacă o fac, poate fi contestată prin arbitraj şi dacă se constată o încălcare, Marea Britanie poate suspenda backstopul", se arată în declarație. Instrumentul comun oferă și un angajament juridic că orice clauză înlocuitoare nu are obligaţia să o reproducă.

Cel de-al doilea document, o declaraţie comună a Regatului Unit şi a UE referitoare la Declaraţia Politică, stabileşte o serie de angajamente menite să întărească şi să accelereze procesul de negociere şi să aducă în vigoare viitoarea relaţie. Aceasta conţine "un angajament obligatoriu din punct de vedere juridic, potrivit căruia Marea Britanie şi UE încep să lucreze imediat pentru a înlocui clauza de backstop cu aranjamente alternative până la sfârşitul lunii decembrie 2020".

De asemenea, Theresa May anunţă că va prezenta un al treilea document, o Declaraţie unilaterală, care va însoţi instrumentul comun privind Acordul de retragere. 

Liderul laburiștilor britanici, Jeremy Corbyn, a susținut însă că negocierile prim-ministrului au eşuat, întrucât acordul de luni noaptea nu conţine ceva care să se apropie de schimbările promise de Theresa May Parlamentului britanic, astfel că acesta trebuie să respingă marți.