Fostul președinte al CE Jean-Claude Juncker susține că UE ar trebui să poate discuții directe cu Russia, în loc să se bazeze pe relația Moscova-Washington pentru a rezolva chestiuni de securitate vizând Europa.

Afirmația a fost făcută într-un interviu acordat ”Groupe d’études géopolitiques” și publicat miercuri, relatează EURACTIV.

 ”Spre deosebire de Statele Unite, Rusia este vecinul nostru. Nu putem schimba geografia. Europa este aproape de Rusia, iar această apropiere are consecințe. A avea în vedere o arhitectură de securitate pentru Europa fără a rezerva un loc Rusiei este o fundătură. Nu aș spune că acest lucru este indiferent de problema din Crimeea sau din estul Ucrainei, dar trebuie să avem o relație continuă cu Rusia. Trebuie să vorbim unul cu celălalt. Americanii nu se află în imediata apropiere a Rusiei. În ceea ce privește aceste două chestiuni – Rusia și China – nu putem urma instrucțiunile care vin de la Washington. Trebuie să avem autonomie analitică și operațională”, a spus Juncker.

Poziția lui Juncker nu este una nouă. În perioada în care relațiile erau la un nivel foarte scăzut după anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia, Juncker a susținut necesitatea discuțiilor cu Kremlinul.

Întrebat despre relațiile transatlantice, Juncker a spus că, ”în mod ciudat”, a avut relații bune cu Donald Trump, chiar dacă acesta l-a numit ”un ucigaș brutal”.

”Am trăit epoca lui Donald Trump, cu care m-am înțeles bine, lucru destul de ciudat. Am trecut la Administrația Biden. L-am cunoscut bine pe Joe Biden când era vicepreședinte al lui Barack Obama. El știe să asculte mult mai bine decât Trump. Dar mai presus de toate, cunoaște Europa mult mai bine. Donald Trump avea o viziune inexactă asupra Europei. El a susținut această fantezie surprinzătoare că Uniunea a fost creată ca un fel de complot împotriva Statelor Unite, că a fost concepută pentru a submina influența Americii în lume. Puteți spune multe lucruri, dar pur și simplu nu este cazul. Uniunea a fost un proiect condus de atlantiști convinși”, a spus Juncker.

Întrebat despre retragerea surprinzător de rapidă a SUA din Afganistan, el a spus că UE nu ar trebui să dezvolte doar ”o autonomie strategică”, ci și ”o autonomie analitică”, o capacitate de a gândi independent.

”Odată cu preluarea de către talibani a Kabulului, americanii, europenii, țările NATO au pierdut pe două fronturi: cel al credibilității față de alte puteri mondiale și cel al încrederii în capacitățile lor. Acesta este punctul de la care trebuie să pornim. Aceasta este ceea ce vrea să spună președintele Statelor Unite când tot repetă că ar trebui să învățăm să ne gestionăm propriile afaceri înainte de a ne ocupa de treburile altora. Pentru a face acest lucru, trebuie să ne dezvoltăm propria analiză. În loc să vorbim despre autonomie strategică, aș îndemna să punem în aplicare în primul rând o autonomie analitică printr-un studiu al pozițiilor geopolitice care trebuie să fie mult mai complet decât este în prezent, luând în considerare interesele care sunt în concordanță cu valorile noastre”, a mai spus Jean-Claude Juncker.