Jarosław Kaczyński, liderul principalului partid din coaliția de la Varșovia, l-a criticat pe Viktor Orban, un aliat apropiat al său, pentru poziția sa față de războiul din Ucraina.

Kaczyński a avertizat că „nu mai poate coopera” cu Ungaria, dacă această țară nu-și schimbă poziția. „Trebuie să mărturisesc că totul e foarte trist”, a spus el într-un interviu acordat Radio Plus. „Evaluarea mea este negativă, fără echivoc”. 

„Când premierul Viktor Orban a spus că nu vede exact ce s-a întâmplat în Bucea, el trebuie să se sfătuit să se ducă la un oftalmologist”, a spus președintele partidului Lege și Justiție (PiS).

„Este dezamăgitor”, „nu mai putem să cooperăm (Orban) ca până acum, dacă el continuă așa”, a mai spus Kaczyński.

Întrebat miercuri de atrocitățile din Bucea, Viktor Orban s-a delimitat de valul de condamnări ale țărilor occidentale. „Cred că trebuie examinate toate atrocitățile, noi trăim într-o epocă de manipulare masivă”, a afirmat el, cerând o anchetă „independentă și echitabilă”.

După o discuție telefonică cu Vladimir Putin, Orban a declarat că se va opune oricăror tentative ale UE de a impune sancțiuni asupra petrolului și gazului rusesc, deoarece ar afecta Ungaria.

Polonia e la polul opus, pledând puternic pentru o renunțare completă la importurile energetice din Rusia.

Declarațiile lui Kaczyński sunt cele mai dure venite din Polonia până acum la adresa Ungariei. Varșovia a condamnat țările occidentale - în special Germania - pentru poziția față de Rusia, dar s-a ferit să-i critice pe aliații de la Budapesta, notează Notesfrompoland.com. 

PiS și Fidesz, partide național-conservatoare, au o relație apropiată, cooperând foarte strâns pentru a se opune încercării UE de a introduce sancțiuni privind încălcarea statului de drept sau distribuirii refugiaților în timpul crizei din 2015-2016.

În ultimi ani, cele două formațiuni au încercat să facă o alianță național-conservatoare, dar și cu partide de extremă-dreapta (Marine Le Pen din Franța și Matteo Salvini din Italia), în UE.