Cu patru luni înainte de alegerile europarlamentare, Othmar Karas se ”așteaptă ca von der Leyen să candideze” pentru un nou mandat în frunte Executivului de la Bruxelles.

Prim-vicepreședintele Parlamentului European, Othmar Karas, a declarat într-un interviu pentru cotidianul austriac Standard că se ”așteaptă ca Ursula von der Leyen să candideze și ca PPE să o desemneze cap de listă”. ”De aceea va deveni probabil din nou președinte al Comisiei”, a mai spus el. 

”Fiecare candidat are nevoie de o majoritate în PE pentru a putea prelua conducerea comisiei. Prin urmare, rezultatul alegerilor va decide în cele din urmă”, a precizat el.

Karas este eurodeputat din 1999 și ca adjunct al președintei Parlamentului, Roberta Metsola, din 2022. În ceea ce privește motivele pentru care partidul său, care are cea mai mare facțiune din plenul de la Strasbourg, o va susține tot pe von der Leyen, politicianul austriac spune că ”situația geopolitică actuală necesită experiență, stabilitate și continuitate”. 

Potrivit sondajelor, PPE va rămâne de departe cel mai puternic grup după alegerile europene și va revendica cel mai important post. În 2019, a existat o coaliție formată din PPE, social-democrați (S&D) și liberali (Renew), care i-au oferit o majoritate lui von der Leyen. 

În prezent, nu există nicio confirmare oficială din partea Comisiei că politiciana germană dorește un al doilea mandat în funcție. Cu toate acestea, există multe indicii că acest lucru va deveni public în următoarele zile.

Săptămâna viitoare va avea loc o întâlnire a CDU la Berlin unde se va discuta strategia pentru alegerile europene. Potrivit informațiilor Standard, candidatura lui von der Leyen ar  putea fi stabilită la această reuniune.

După Walter Hallstein, Jacques Delors și José Manuel Barroso, Ursula von der Leyen ar fi al patrulea șef al Comisiei din istorie cu două mandate.

Pentru celelalte posturi importante se vehiculează că premiera estonă Kaja Kallas are șanse mari să-l înlocuiască pe Charles Michel la conducerea Consiliului European în decembrie. Mai sunt vehiculate și numele premierului Spaniei, Pedro Sánchez și António Costa, fost premier al Portugaliei, ambii social-democrați.

Postul de reprezentant al UE pentru politica externă ar reveni social-democraților, iar Roberta Metsola ar urma să rămână președinta PE în prima jumătate a legislaturii viitoare.