Ministrul austriac de interne, Gerhard Karner, a exclus luni discuții privind aderarea României și Bulgariei cu granițele terestre, înainte de a vedea cum funcționează aderarea cu granițele aeriene și maritime.

Întrebat dacă Viena își va schimba în perioada următoare poziția față de aderarea României și Bulgariei cu granițele terestre, Gerhard Karner a declarat că e "contraproductivă" o astfel de discuție acum și că trebuie mai întâi "să vedem" cum funcționează aderarea parțială, cu granițele aeriene și maritime, care va fi aplicată de la sfârșitul lunii martie.

"E contraproduciv să speculăm care vor fi următorii pași înainte să-l facem pe primul", a declarat oficialul austriac, înainte de reuniunea Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI) de la Bruxelles. 

"Trebuie să vedem cum funcționează Air Schengen", a spus Karner, numind această aderare parțială "un compromis". 

În timp ce Karner nu a avansat nicio dată, omologul român a susținut că pasul important la care s-a ajuns în decembrie anul trecut  "ar trebui să fie urmat de un alt pas în acest an".

"Vom lucra în această privință cu colegii și prietenii noștri din Austria și din alte state membre. Suntem gata să cooperăm cu privire la protecția frontierelor, la migrația ilegală și, de asemenea, mă refer la cooperarea polițienească. Avem rezultate foarte bune în această privință și cred că aceasta ar trebui să fie baza pentru deciziile viitoare", a spus la Bruxelles ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, adăugând că, în materie de protecție a frontierelor, România este "un foarte bun exemplu".