Karner se declară din nou contra extinderii Schengen și cere o soluție europeană privind migrația
Ministrul austriac de interne a vorbit din nou despre nefuncționarea Schengen și lipsa de sens a unei extinderi în aceste condiții. Croația spune că are sprijinul Vienei pentru a adera. Bode se duce în Austria, iar cancelarul austriac - la Zagreb.
Ministrul austriac de interne Gerhard Karner (ÖVP) și-a reiterat criticile față de extinderea planificată a spațiului Schengen pentru a include Croația, Bulgaria și România în timpul unei vizite făcute luni în regiunea Burgenland, aflată la granița cu Ungaria. Situația de la graniță, care este "intolerabilă" pentru populație, arată că, "în esență, Schengen nu funcționează”. Prin urmare, nu are rost să-l extindem, relatează Die Presse.
Potrivit poliției, 74.291 de refugiați au fost reținuți în Burgenland în acest an, cei mai mulți dintre ei neînregistrați. 322 de traficanți au fost arestați.
"Oamenii își doresc, pe bună dreptate, ca aceștia să fie întorși la graniță. Dar acest lucru este imposibil din punct de vedere legal în cazul unei cereri de azil", a subliniat Karner. El vrea ca oamenii care nu au nicio șansă de a primi azil pentru că vin din India, Tunisia sau Maroc să fie respinși. Până în acest an, 11.400 de tunisieni au solicitat azil în Austria.
O extindere a Schengen nu este eficientă. Faptul că au loc controale la frontiere în interiorul Spațiului Schengen "aproape peste tot” arată că sistemul nu funcționează. Ministrul de interne vrea o soluție europeană la problema în creștere a migrației, în special pe ruta balcanică.
Miercurea trecută, Comisia Europeană a recomandat extinderea Spațiului Schengen pentru a include Croația, Bulgaria și România. Vineri, Karner s-a declarat împotriva extinderii.
Declarația a provocat reacții în mass-media croate și române. Ziarul croat Jutarnji list a calificat declarația sa drept o "bombă”.
Ministrul croat de Interne, Davor Bozinovic, a declarat într-o conferință de presă că Austria a "sprijinit” de la început aderarea Croației la Schengen și că "nimic nu s-a schimbat”.
"Austria a susținut încă de la început aderarea Croației la Spațiul Schengen și nimic nu s-a schimbat în acest sens”, a spus ministrul croat de interne, Davor Božinovici, potrivit presei croate, subliniind că a vorbit cu Karner vineri și sâmbătă.
Božinovici a adăugat că Austria se numără printre acele țări care ar beneficia cel mai mult de intrarea Croației la Schengen, notează Kurier.
Ministrul croat de interne vede declarația lui Karner în contextul creșterii puternice a migrației ilegale. Potrivit lui Božinovici, ambele țări sunt îngrijorate în legătură cu ruta balcanică. Este o realitate faptul că numărul migranților ilegali a crescut pe toate rutele, în special de-a lungul rutei est-mediteraneene. Cu toate acestea, în ceea ce privește Austria, "marea majoritate” a migranților ilegali nu vin prin Croația, ci prin Serbia și Ungaria, a spus el.
"Există o problemă, dar este vorba despre migrație, nu despre Schengen”, a spus Božinovici, adăugând că vineri a fost convocată o reuniune specială a miniștrilor de interne din UE.
"Știu că Austria a transmis acest mesaj tuturor participanților la reuniunea miniștrilor de interne de vineri, de la Bruxelles, că ar trebui să ne ocupăm de criza generată de migrația ilegală”, a subliniat el.
Ministrul consideră că vizita cancelarului austriac Karl Nehammer de miercuri în Croația reprezintă "un semn bun”. "Austria nu vede Croația ca pe o problemă. Dimpotrivă, ne-am bucurat de sprijinul lor și sunt sigur că îl vom avea pe 8 decembrie", a spus Božinovici.
Săptămâna viitoare, ministrul român de interne, Lucian Bode, se duce la Viena pentru a discuta despre extinderea Schengen. El a mai fost și la începutul acestui an, comunicând apoi că Austria sprijină aderarea României la acest spațiu.
Goran Bandov, specialist în relații internaționale, nu se sfiește să critice Austria. "De fapt, din 2015 Austria a afirmat în mod repetat că frontiera externă a UE nu este suficient de securizată și, prin urmare, a introdus controale la frontieră. A extins în mod constant aceste controale. Avem și hotărâri de la instituțiile europene care au stabilit că ceea ce face Austria nu este bine”, a declarat Bandov pentru N1. Din punctul său de vedere, declarația lui Karner a fost ", în mod evident, în acord cu această politică, este o constantă a politicii austriece”, notează Kurier.
Comentarii