Fundal muzical emoționant, momente alese.

"Este un clip foarte bine regizat, este un rămas bun în lacrimi, emoționant din partea lui Katalin Novák, ceea ce doar intensifică impresia deja creată de discursul ei de adio, potrivit căruia este o persoană empatică, cu valori pozitive, care a devenit victima acestui regim autoritar", a declarat pentru ziarul ungar "Népszava", psihologul social István Síklaki despre videoclipul de rămas bun al fostului președinte al Ungariei.

Katalin Novák nu s-a folosit de posibilitatea de a ține un discurs, luni, în fața Parlamentului, în schimb a postat o înregistrare de 1 minut și 40 de secunde pe Facebook. "Îmi iau rămas bun. Activitatea mea în calitate de președinte al Ungariei se încheie astăzi.

Îl felicit cu căldură pe Tamás Sulyok și îi doresc putere pentru următorii ani!", a scris în postarea sa, însoțită cu un videoclip, în care, pe un fundal muzical emoționant, putem urmări un montaj cu momente alese ale președinției sale: o putem vedea, printre alții, alături de Papa Francisc, Emmanuel Macron, Elon Musk, și Volodimir Zelenski, însă Viktor Orbán nu apare nici măcar odată.

Pe de altă parte, este spectaculos că  în videoclipul de rămas bun ea apare de multe ori în situații idilice printre copii, în timp ce a trebuit să demisioneze tocmai din cauza unei grațieri acordate unei persoane condamnate pentru o infracțiune săvârșită împotriva copiilor.

"Una dintre cele mai fundamentale constatări ale psihologiei sociale este că situația are o importanță mult mai mare într-o decizie dată decât am putea crede. Cu alte cuvinte, ne amăgim că suntem capabili să luăm decizii suverane și subestimăm puterea situației date, care este capabilă să suprime comportamentul rezultat din personalitate într-o situație dată, valorile de bază ale unei persoane. În cazul lui Katalin Novák, interpretarea este că acest lucru s-a întâmplat. Pe de altă parte, știm că cei care se amestecă în pleavă vor fi mâncați de porci, ceea ce înseamnă că datorită naturii sistemului trebuie să fi fost conștientă de riscuri", spune István Síklaki, potrivit căruia, printre cei care oricum au simpatizat cu Katalin Novák, acest videoclip va evoca cu siguranță simpatie și întărește narațiunea că a fost sacrificată pentru a potoli indignarea publicului.

Ei sunt în primul rând alegători conservatori și nu sunt mari consumatori de știri. Acest tip de narațiune a victimei poate provoca resentimente din partea celor care critică Guvernul și care cunosc bine detaliile scandalului grațierii unui condamnat într-un dosar de pedofilie.

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA