Noul prim-ministru laburist vrea să acorde o vizibilitate mai mare guvernelor locale din Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord.

Noul premier britanic, Keir Starmer, a plecat duminică în Scoția, prima oprire a turneului său prin diferitele națiuni ale Regatului Unit, cu dorința de a ”restabili” relațiile uneori tensionate din ultimii ani dintre Londra și guvernele locale, notează Le Monde.

Odată cu victoria sa copleșitoare la alegerile legislative, Partidul Laburist a primit ”un mandat clar” în tot Regatul Unit, a declarat Keir Starmer sâmbătă, la o conferință de presă, după prima sa reuniune de cabinet. El dorește ”să definească un mod de lucru în Marea Britanie care să fie diferit, mai bun și care să recunoască contribuțiile celor patru națiuni”, a insistat el.

În sistemul politic britanic, guvernele scoțian, galez și nord-irlandez au jurisdicție în multe domenii, cum ar fi educația, sănătatea și mediul, în timp ce guvernul britanic, cu sediul la Londra, își păstrează în special prerogativele apărării și politicii externe.

Guvernul laburist al lui Tony Blair (1997-2007) a fost arhitectul acestui sistem, numit ”devoluție”, dar sub conservatorii la putere în ultimii paisprezece ani, guvernele locale au acuzat adesea Londra că le marginalizează.

Fosta prim-ministră scoțiană Nicola Sturgeon a criticat comunicarea slabă cu Boris Johnson în timpul pandemiei de Covid-19 și a regretat că succesoarea sa, Liz Truss, nu a contactat-o ​​direct timp de mai multe luni după sosirea sa în Downing Street. După Scoția, Keir Starmer vizitează Țara Galilor, guvernată de premierul laburist Vaughan Gething, și în Irlanda de Nord, unde prim-ministrul este reprezentanta partidului republican Sinn Fein, Michelle O'Neill.

Numeroase provocări

Provocările cu care vor trebui să se confrunte laburiștii sunt numeroase, cu o economie aflată în dificultate, cu servicii publice în mare dificultate și cu repercusiunile încă semnificative ale crizei costului vieții. În timpul campaniei, tema imigrației a apărut și ea ca una dintre preocupările majore ale alegătorilor.

Partidul anti-imigrație și anti-establishment, Reform UK, a făcut din acest lucru principalul obiectiv al campaniei sale, în care a adunat mai mult de 14% din voturi și a intrat în Parlament, cu cinci parlamentari, inclusiv liderul său, Nigel Farage.

Duminică, fostul prim-ministru laburist Tony Blair i-a cerut lui Keir Starmer, într-o rubrică din Sunday Times, să pregătească ”un plan de control al imigrației”, spunând că ascensiunea Reform UK ”reprezintă o provocare și pentru laburiști”, chiar dacă acest partid a luat în principal voturi de la conservatori.

”Problemele culturale sunt în centrul acestui vot la fel de mult, dacă nu mai mult, cât problemele economice”, a spus Tony Blair, adăugând că în acest punct ”politica britanică are multe în comun cu politica europeană”, evocând astfel situația din Franța și Italia.

Starmer a confirmat sâmbătă că ”nu este pregătit” să continue planul guvernului conservator anterior de a deporta migranții în Rwanda.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA