Viceprim-ministrul Kelemen Hunor dă asigurări că PNNR va fi transmis luni, 31 mai, la Bruxelles. El apreciază că prima tranșă de bani ar putea să fie livrată la începutul anului 2022.

Vicepremierul Kelemen Hunor și-a exprimat speranța marți seara, la TVR 1, că, în urma discuțiilor purtate, toată lumea s-a lămurit că Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) este "un proiect bun".

"Este un plan care trebuie susținut de toată lumea, care necesită și niște reforme, fiindcă vorbim de două componente, sunt granturile și sunt împrumuturile. Pentru fiecare stat membru există o așteptare, sunt niște criterii pentru fiecare stat, ce reforme trebuie să facă, fiindcă totuși sunt banii contribuabililor și trebuie să-ți faci niște reforme prin care poți să susții economia pe termen mediu, pe termen lung, dacă investești în anumite sectoare. Și există și câteva așteptări legate de componenta verde și legate de digitalizare. Și de aceea au fost multe, multe discuții, începând din ianuarie, până mâine, poimâine și până luni, când va trimite România oficial, că până acum nu a fost depus oficial acest plan, nu era o chestie foarte urgentă, pentru că am stabilit de la bun început că depunem în mai", a afirmat Kelemen Hunor, adăugând că planul va fi trimis luni, 31 mai la Bruxelles.

Liderul UDMR a mai spus că PNRR este un plan "extrem de echilibrat, care va acoperi toate segmentele importante, de la Transporturi până la Sănătate, de la Educație până la Mediu, de la UAT-uri și până la Cercetare și Digitalizare".

Referitor la Transporturi, el a reamintit că Bucureștiul a insistat și a luptat mult pentru infrastructură, iar Comisia Europeană a acceptat: ”Vor fi mulți bani pentru infrastructura rutieră și feroviară ... Trebuie să mergi cu proiecte mature, cu proiecte gata făcute, pentru că altfel nu ai cum să semnezi contractele până anul viitor și să și finalizezi aceste proiecte până-n 2026".

Kelemen Hunor a reamintit că la Agricultură a rămas o singură problemă nerezolvată, cea a irigațiilor: "Pentru irigații trebuie să asigurăm fonduri de la bugetul național sau, eventual, din alt program, ăsta a fost singurul lucru, hai să spunem așa, unde nu s-au putut depăși barierele".

Vicepremierul crede că prima tranșă de bani din PNRR ar urma să se realizeze la începutul anului 2022:

 

"Asta depinde în mare măsură de noi. Dacă noi depunem pe 31 mai, hai să spunem că în două luni de zile e evaluat proiectul, este aprobat proiectul, asta înseamnă cam în iulie și încep discuțiile pentru a semna contractele care până la sfârșitul anului, până la începutul anului viitor trebuie semnate. Și, bineînțeles, imediat după ce acest lucru s-a întâmplat, vor veni banii, dacă proiectele sunt ok”.

 

Kelemen Hunor a mai susținut că nu Bruxelles-ul a insistat pentru prezentarea PNRR în Parlament:

"Înainte de toate, de la bun început, noi în coaliție am spus că vom veni în Parlament înainte de ratificare, deci nu e că a insistat Bruxelles-ul sau a insistat cineva, asta a fost din ianuarie discuția, dar am vrut să avem cu ce să venim în Parlament. Mâine va fi o dezbatere, așa cum a solicitat și PSD, de la ora 13:00, premierul va prezenta Planul Național de Reziliență și Redresare, după care e loc de dezbatere și după aceea urmează votul nu pe PNRR, ci pe ratificarea Tratatului. Mâine (miercuri - n.r.) trebuie să ratificăm, ăsta este un lucru important, înainte de 1 iunie să apară și în Monitorul Oficial. Dacă toate statele ratifică până în 31 mai, atunci deja se poate lua împrumutul începând din 1 iulie și este important, fiindcă deja sunt state care așteaptă finanțare din acest plan".

Nu discutăm de creșterea vârstei de pensionare, ci de o nouă lege

După Raluca Turcan, și Kelemen Hunor neagă existența unor discuții, în acest moment, despre creșterea vârstei de pensionare, vicepremierul precizând că e vorba de o nouă lege pentru a face sistemul "sustenabil și echilibrat", act normativ care ar urma să fie aplicat din 2023.

"În acest moment nu discutăm de creșterea vârstei de pensionare, în acest moment discutăm despre o nouă lege pentru a face sistemul sustenabil și echilibrat. Deci, ceea ce va conține acest lucru, în anul 2023, probabil, că nu se va întâmpla azi, nu se va întâmpla nici în 2022, dar aici discuțiile abia sunt la început, dar vom vedea exact ce înseamnă pensii, sistemul de pensii, din acest punct de vedere, sustenabil. Acum avem legea în vigoare, plus ordonanța de urgență prin care s-au modificat niște articole și în acest moment a început un proces de recalculare a pensiilor, fiindcă și aici sunt niște inechități mari", a spus liderul UDMR la TVR1.