Ministrul ucrainean al afacerilor externe Dmitro Kuleba a avertizat luni în legătură cu "consecințele devastatoare" pe care le-ar avea lipsa de consens în rândul celor 27 cu privire la deschiderea negocierilor pentru aderarea țării sale la UE.

Nu îmi pot imagina, nici nu vreau să mă gândesc să vorbesc despre consecințele devastatoare care ar apărea dacă Consiliul European (cei 27) nu ar lua o decizie, nu doar pentru Ucraina, ci și pentru extinderea" UE, a declarat Kuleba la sosirea sa la Bruxelles, scrie La Libre Belgique.

"Noi ne-am făcut partea noastră din treabă. Ne așteptăm ca Uniunea Europeană să își facă partea sa", a continuat el, cu trei zile înainte de un summit crucial în cadrul căruia liderii celor 27 trebuie să decidă cu privire la lansarea negocierilor de aderare a Ucrainei.

"Nu poți merge împotriva direcției istoriei", a continuat el. "Ucraina va deveni membră a UE. Singura întrebare este dacă cineva va încetini procesul - ceea ce va avea un cost - sau dacă vom putea merge înainte fără probleme".

Prim-ministrul ungar Viktor Orban rămâne deocamdată inflexibil în opoziția față de deschiderea acestui proces, precum și față de suplimentarea ajutorului acordat Ucrainei.

Comisia Europeană a recomandat în noiembrie deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina și Moldova, două țări care au obținut statutul de candidat la aderare în iunie 2022, la câteva luni după declanșarea războiului de către Moscova.

Executivul UE a propus de asemenea să aloce Ucrainei un ajutor de 50 de miliarde de euro până în 2027, ca parte a unei revizuiri intermediare a bugetului pe termen lung al UE.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA