Kievul și Washingtonul semnează un acord „istoric” privind resursele Ucrainei

La două luni după ciocnirea dintre Trump și Zelenski de la Casa Albă, acest fond comun de investiții ar putea oferi Ucrainei garanții implicite de securitate, scrie „Le Point” (Franța).
Acest lucru a fost anunțat miercuri, 30 aprilie, de secretarul pentru comerț, Scott Bessent. După săptămâni de negocieri tensionate, Ucraina și Statele Unite au semnat un acord „istoric” pentru crearea unui fond comun de investiții pentru reconstrucția unei țări devastate de trei ani de război cu Rusia.
Detaliile sunt puține în acest moment, dar se așteaptă ca parteneriatul să ofere Washingtonului acces la mineralele prețioase și pământurile rare pe care Donald Trump le râvnea. În schimb, Kievul speră să beneficieze de garanții de securitate indirecte, cu o prezență americană care – în teorie – va acționa ca factor de descurajare pentru Moscova. „Acest acord transmite un mesaj clar Rusiei: administrația Trump este angajată într-un proces de pace centrat pe o Ucraină liberă, suverană și prosperă pe termen lung”, se arată în comunicatul american. „Și, ca să fie clar, niciun stat sau individ care a finanțat sau a aprovizionat mașina de război rusă nu va avea permisiunea să profite de reconstrucția Ucrainei”.
Ucraina rămâne suverană
Pe Telegram, premierul ucrainean, Denis Șmigal a dat asigurări că Ucraina „își păstrează controlul deplin asupra subsolului, infrastructurii și resurselor naturale”.
Un proiect de acord, consultat de Reuters, acordă Statelor Unite acces preferențial la noi contracte pentru resursele naturale ale Ucrainei. Textul nu acordă însă automat Washingtonului o parte din bogăția minerală a Ucrainei sau din infrastructura sa de gaze.
Prevede crearea unui fond comun de reconstrucție americano-ucrainean, care va primi 50% din profiturile și redevențele acumulate de statul ucrainean din noile licențe de exploatare a resurselor naturale din Ucraina.
Negocieri furtunoase
Volodimir Zelenski urma să semneze acest acord cu mare fast în timpul vizitei sale la Washington, pe 28 februarie. Însă întâlnirea din Biroul oval, în fața camerelor de filmat ale lumii, s-a transformat într-o ambuscadă, Donald Trump și vicepreședintele J.D. Vance făcându-i morală oaspetelui, acuzându-l că nu este „recunoscător” pentru ajutorul american.
Președintele american susține că țara sa a fost „înșelată” și a acordat Ucrainei 350 de miliarde de dolari sub formă de ajutor militar și economic, o cifră mult supraestimată - o estimare a Congresului SUA o plasează la 182 de miliarde de dolari. După ciocnirea din Biroul oval, cei doi președinți s-au întâlnit pentru o neașteptată discuție tête-à-tête de cincisprezece minute în centrul bazilicii Sfântul Petru, pe 26 aprilie, în timpul funeraliilor Papei Francisc.
Sursa: Rador Radio România
Comentarii