ȘTIRI DIN BULGARIAKiuciuk: Problemele Bulgariei și ale României privind Schengen au rădăcini la Haga și Viena

Problemele Bulgariei și ale României sunt cu rădăcini la Haga și Viena, iar eforturile noastre politice și diplomatice trebuie îndreptate spre acea direcție, spune un eurodeputat bulgar de la Renew Europe.
"Trebuie să folosim orice moment posibil pentru a ne exercita influența – să lucrăm cu mediul de afaceri din Olanda și Austria, le nivel parlamentar, să avem comunicare publică, angajament puternic din partea autorităților bulgare, pentru că merită efortul. Pentru ca cetățenii bulgari să simtă această convingere - că sunt membri ai Uniunii Europene, că fac parte dintr-un continent al oportunităților”, a comentat europarlamentarul de la „Renew Europe”/DPS Ilhan Kiuciuk în cadrul conferinței "O Uniune tot mai apropiată - contribuția Bulgariei la integrarea europeană deplină", scrie 24Chasa.
"Problemele Bulgariei și României sunt cu rădăcini la Haga și Viena, iar eforturile noastre politice și diplomatice trebuie îndreptate spre acea direcție. Una dintre principalele greșeli pe care Bulgaria le-a făcut de-a lungul anilor este că nu comunică puternic cu societățile din aceste țări. Nu întâmplător, Eva-Maria Popcheva și cu mine ne-am angajat să scriem un articol comun pentru a risipi unele dintre mituri”, a spus Kiuciuk.
El a subliniat și rolul miturilor despre Bulgaria, care se răspândesc cu o viteză vertiginoasă și sunt în detrimentul pe drumul către Schengen. "Primul mit este că, intrând în Schengen, Orientul sărac va lua banii Occidentului bogat. Aceasta este o teză absolut falsă. Odată cu admiterea Bulgariei în Schengen, noi nu vom determina mai mulți oameni să ne părăsească țara”, a spus el.
Kiuciuk a evidențiat securitatea ca subiect principal, subliniind faptul că în următorii ani se va construi o arhitectură europeană de securitate la care Rusia nu va participa.
"Securitatea UE este și o problemă bulgară. Nu întâmplător depunem atât de multe eforturi în reglementarea granițelor bulgare, pentru că suntem conștienți de povara pe care o avem ca țară. Noi nu păzim doar granița bulgară, păzim granițele europene”, a spus europarlamentarul de la Sofia.
Kiuciuk a fost ferm că nu există nicio modalitate de a vorbi despre Zona euro înainte de a intra în Schengen, ceea ce înseamnă securitate și prosperitate, eliminând astfel teza principală a naționaliștilor - că cetățenii bulgari sunt europeni de categoria a doua.
Europarlamentara spaniolă Eva-Maria Popcheva, la rândul ei, a declarat că intrarea Bulgariei și României în Schengen este importantă nu numai pentru cele două țări, ci și pentru toate forțele politice pro-europene din Parlamentul European și l-a felicitat pe Ilhan Kiuciuk pentru eforturile sale în acest sens.
Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA
Comentarii