Președintele Klaus Iohannis i-a înmânat joi, la Reprezentanța României la Bruxelles, Ordinul Steaua României în gradul de Mare Cruce fostului președinte al Consiliului European Donald Tusk.

”Sunt foarte bucuros că ne putem întâlni astăzi față în față, după o atât de lungă perioadă de timp, pentru a vă înmâna personal, dragă Donald, această distincție. Anul trecut am semnat Decretul care conferea domnului Donald Tusk cea mai înaltă distincție a statului român – Ordinul Steaua României în grad de Mare Cruce, pentru contribuția sa excepțională în sprijinul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene. Donald Tusk este un vechi prieten al României și un adevărat european. Ne amintim cu toții de discursurile sale inspiratoare în limba română pe care le-a susținut la începutul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, la Ateneul Român, și la Summitul de la Sibiu din 9 mai 2019, dar și de afinitățile sale strânse cu România și cu numeroase simboluri culturale cu care rezonează profund poporul român”, a declarat Klaus Iohannis, în cadrul unei ceremonii organizate înainte de Consiliul European.

Președintele român a mai spus că Donald Tusk este una dintre ”cele mai euro-entuziaste personalități europene, jucând un rol important în consolidarea Uniunii Europene, în transformarea acesteia la nivel global și în asigurarea unității națiunilor noastre”.

De-a lungul mandatului său în fruntea Consiliului European, Donald Tusk a susținut în mod semnificativ acțiunile desfășurate de Președinția noastră la Consiliul UE, contribuind la succesul acesteia, ”un succes important nu numai pentru România și poporul român, ci și pentru obiectivul comun de consolidare a proiectului european în ansamblu”.

”Donald Tusk și-a adus contribuția definitorie la ceea ce suntem mândri să numim astăzi „spiritul de la Sibiu”. Summitul informal organizat în România și prezidat de Donald Tusk a transmis un mesaj puternic de unitate în întreaga Europă, de angajament față de consolidarea în continuare a drumului nostru comun și de încredere în viitorul Uniunii Europene”, a mai spus Iohannis.

El a reamintit că Donald Tusk a avut o relație strânsă cu România și în perioada 2007-2014, când era premier al Poloniei.

În calitate de președinte al Consiliului European, Donald Tusk ”a navigat cu înțelepciune în ape agitate, reușind să mențină Uniunea puternică și coerentă chiar și în vremuri dificile, o expresie a angajamentului său față de idealul european”.

”Atunci când ne confruntăm cu o provocare, căutăm sprijin, căutăm certitudini și posibile căi de urmat care să ne facă mai puternici. Aceasta este ceea ce ne definește în Uniune Europeană și ne-a permis să ieșim mai puternici din fiecare criză. În calitate de președinte al Consiliului European, Donald Tusk ne-a dat acest sentiment de încredere”, a mai spus președintele Klaus Iohannis.