Președintele Klaus Iohannis participă joi și vineri la prima reuniune a Comunității Politice Europene și la reuniunea informală a Consiliului European, care se desfășoară la Praga.

Prima reuniune a Comunității Politice Europene, care va avea loc joi, va constitui o platformă de dialog politic, care va reuni cele 27 de state membre ale Uniunii Europene și 17 parteneri europeni (partenerii din Balcanii de Vest, Ucraina, Republica Moldova, Georgia, Armenia, Azerbaidjan, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Turcia, Islanda, Regatul Norvegiei, Confederația Elvețiană și Principatul Liechtenstein), potrivit Administrației Prezidențiale.

Comunitatea Politică Europeană e un proiect al președintelui Emmanuel Macron, lansat în timpul Președinției franceze a Consiliului UE.

”Reuniunea va reprezenta un prilej de promovare a cooperării cu privire la teme de interes comun, în vederea consolidării securității, stabilității și prosperității pe întreg continentul european, fără ca acest cadru să constituie o alternativă la procesul de extindere a Uniunii Europene”, precizează Administrația Prezidențială.

În cadrul reuniunii informale a Consiliului European, care va avea loc la vineri, 7 octombrie 2022, liderii UE vor aborda situația din Ucraina, din perspectiva răspunsului european la demersurile Federației Ruse de escaladare a conflictului și a continuării acordării de sprijin Ucrainei pe plan financiar, politic, militar și umanitar.

De asemenea, va fi abordată situația pe piața de energie, din punctul de vedere al impactului prețurilor ridicate la energie asupra costului vieții și al eforturilor de asigurare a securității aprovizionării cu energie.

Liderii UE vor avea discuții și cu privire la situația economică la nivel european, cu accent pe abordarea nivelului ridicat al inflației și al riscului de recesiune.