Președintele Klaus Iohannis va primi miercuri, la Magdeburg, Germania, premiul „Otto cel Mare” („Kaiser-Otto-Preis 2020”), anunță Administrația Prezidențială.

Premiul „Otto cel Mare” îi este acordat președintelui român pentru „onorarea marilor merite în procesul european de unificare”.

Ceremonia de decernare a premiului va avea loc la Domul din Magdeburg (Catedrala Sfinților Mauritius și Katharina), loc simbolic, cu semnificație deosebită pentru istoria Europei, care adăpostește de peste 1.000 de ani mormântul lui Otto I, Împărat al Sfântului Imperiu Roman.

În cadrul festivității, discursul Laudatio va fi rostit de către Heiko Maas, ministrul german de externe.

La ceremonie vor fi prezenți Reiner Haseloff, premierul landului Saxonia-Anhalt, Rainer Robra și Lutz Trűmper, primarul general al orașului Magdeburg.

Premiul „Otto cel Mare” este acordat, o dată la doi ani, personalităților și organizațiilor care au merite deosebite în procesul european de unificare și în promovarea gândirii europene. 

Distincția a fost acordată pentru prima dată în anul în 2005, cu ocazia aniversării a 1200 de ani de existență a orașului Magdeburg.

Printre personalitățile cărora li s-a decernat până în prezent această distincție se numără cancelarul Germaniei Angela Merkel, fostul președinte german Richard von Weizsäcker, fostul președinte al Letoniei Vaira Vīķe-Freiberga, precum și fostul Înalt Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate Federica Mogherini.

În anul 2015, Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) a fost prima instituție distinsă cu acest premiu.